Цената на свинското месо се повишава заради африканската чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/7944502 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява като нормална реакция на всичко, което се случва в Европа и в света, най-вече в Азия във връзка с щетите от заболяването африканска чума, коментира министърът на земеделието Десислава Танева в Стара Загора, цитирана от "Дарик Нюз".

„Вероятно на европейско ниво ще се вземат мерки, въпросът ще бъде поставен. Истината е обаче, че продължава разпространението на болестта и щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите животни и безспорно нараства потреблението, което доведе до завишените цени. Интересно е да отбележим, че и интересът да се произвежда свинско в тази ситуация, също е висок”.

Около 130 хиляди домашни свине у нас бяха засегнати от болестта през отиващата си година. Към момента няма нови огнища, последните бяха открити през месец август. Няма и нови засегнати големи свинекомплекси.

По Плана за справяне със заболяването върви процеса по изпълнение на депопулирането на дивите прасета, като основен източник на разпространение на заболяването. Около 2 000 отстреляни диви свине се отчитат за всеки ловен уикенд, вземат се проби, като положителните са между 2 и 8 броя седмично. Изпълнението на плана за справяне със заболяването е между 25 и 30%, отчете земеделският министър.

Частният бизнес и държавната администрация ви очакват с надежда и отворени врати, имате голям избор, изберете България, призова министърът на земезелието Десислава Танева по време на тържествената церемония по връчването на дипломите на Випуск 2019 на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

В словото си ректорът на университета доц.д-р Добри Ярков изрази подкрепа и за призива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров от тази есен, който се обърна към младите хора с думите: "Останете в България, останете в Стара Загора, нека заедно градим общото ни бъдеще."

"И тази година нашата жътва е през декември, а не през лятото, и е много богата, завършват 120 студенти с общ успех 5,26, от тях 42 отличници и трима пълни отличници", подчерта деканът на Аграрния факултет доц.д-р Димитър Панайотов. Абсолвентите получават степен "Бакалавър" и "Магистър" по специалностите "Зооинженер", "Аграрен инженер", "Агроном", " Рибовъдство", "Екология и опазване на околната среда".

Десислава Танева изтъкна безценната помощ на преподавателите от университета по време на кризисните ситуации в борбата с африканската чума по свинете това лято.

Преди началото на церемонията пред журналисти земеделският министър обяви, че не е изненадана от повишаването на цените на свинското месо, защото това е тенденция не само в България, но и по света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266