Мъж с рак на гърдата в последен стадий, лекуват го в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7944873 www.24chasa.bg
Пациентът се лекува в пловдивския онкологичен център.

Зачестяват случаите сред силния пол с такава диагноза, казват онколози

Мъж, страдащ от рак на гърдата в последен стадий се лекува в  Комплексния онкологичен център в Пловдив, съобщи д-р д-р Парашкев Цветков. Пациентът е бил диагностициран на 49-годишна възраст. Имал е засегнати 11 лимфни възли. За щастие не е имало далечни метастази. Минал е през цялото комплексно лечение – операция, химиотерапия, лъчетерапия, а след това и хормонално лечение, разказа началникът на Първо отделение по медицинска онкология в КОЦ – Пловдив д-р Антоанета Томова.

Последните шест години се редуват различни модерни лекарствени терапии. Вече е в относително добро физическо състояние и качество на живот. Ние продължаваме да се борим за него, след като сме постигнали нелош контрол на болестта, допълни д-р Томова.
Според нея ракът на млечната жлеза не е само женско заболяване. От него боледуват и мъжете. То се среща рядко – в 1 процент от случаите. Обществото дори не подозирало, че „силният пол” може да бъде засегнат от тази диагноза. Заболяването се установявало по-късно, а биологията на тумора е по-агресивна.

 От 2016 година досега в КОЦ са лекувани 15 пациенти. В цялата страна се открити около 40 случая като заболеваемостта всяка година се увеличава с 1,1 процента, съобщи началникът на хирургично отделение д-р Валентин Иванов.
За рака на гърдата при мъжете няма скрининг, не се провеждат профлактични прегледи, така както е при жените. По тези причини мъжете с карцином на млечната жлеза идват в по-напреднали стадии, а това прави лечението им по-трудно. Смъртността при мъжете с рак на млечната жлеза е по-висока, отколкото при жените. Клиничната картина е същата като при жените – тумор на гърдата, болка, уплътнение, деформация в по-напредналите случаи, увеличени лимфни възли под мишницата, над ключицата и др. Много е важно при подобни симптоми пациентът да потърси помощ от онколог.
Специалистите от Онкодиспансера в Пловдив напомнят, че в семейства, където мъже или жени са имали онкологични заболявания – майки, сестри, лели, братовчедки, са имали рак на гърдата, на яйчници, генетично са по-предразположени към заболяването. Добре е тези хора да не пропускат профилактичните прегледи и то при сериозни онкоспециалисти.