Александрина и мъжът й, мамили НОИ - под ключ, пуснаха дъщерята

https://www.24chasa.bg/novini/article/7946511 www.24chasa.bg
Александрина Георгиева и дъщеря й Николина се появиха в съда с качулки, Лазар Лазаров не се криеше.

Александрина Георгиева и мъжът до нея Лазар Лазаров, мамили НОИ с фалшиви документи, остават за постоянно в ареста. Дъщерята Николина Георгиева излиза на свобода срещу 1000 лева, реши пловдивският районен съд. Задържаната бивша служителка на НОИ се появи в залата с качулка на главата, така бе и наследничката й.

"Става въпрос за добре изпипана схема. Хора, на които е предстоло пенсиониране, са упълномощавали Лазаров и Александрина да им подадат документите. След като се установявало, че им липсва стаж, им е било предлагано да го заплатят", посочи съдия Николай Ингилизов.
В залата се разбра, че кандидат-пенсионерите са давали суми от 3000 до 16 000 лева на бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева и Лазаров, с когото живеели на семейни начала. В много малка част от случаите обаче те са давали разписки на клиентите за взетите от тях пари. Прокурорът Димитър Пехливанов посочи, че срещу Александрина е имало отделни дела за завличане на клиенти с различни суми. Те са били обединени в общо производство, след като станало ясно, че схемата за измама на хората е една и съща. Извършители са бившата служителка от НОИ и партньорът й.
Обвинителят подчерта, че след ареста на тримата в прокуратурата са подадени 10 нови сигнала от ужилени. "Има 116 съмнителни пенсии. Ще се наложи хора, които неправомерно са ги получили, да ги връщат", уточни Пехливанов извън залата. Съдията пък обясни, че на този етап от разследването все още няма категорични доказателства за нанесени щети на НОИ, за които преди дни бе обявено, че са около 3 млн. лева. По делото обаче имало събрани достатъчно данни за документни престъпления, извършени от тримата.
Преди да чуе решението на съда, Александрина поиска "да не се вземат такива твърди мерки" спрямо тях. А дъщеря й Николина помоли да я освободят, тъй като имала малолетно дете със здравословни проблеми.