Изследват концентрацията на радон в 114 училища във Варна и областта

https://www.24chasa.bg/region/article/7948783 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Проучване за концентрацията на радон започна в 114 училища във Варненска област, съобщи Светослав Спасов от отдел „Радиационен контрол“ към Регионалната здравна инспекция. То бе предшествано от работна среща с директори и представители на учебните заведения, която се проведе в сградата на IV ЕГ, предаде сайтът "Черно море".

На нея те бяха запознати със стратегията за намаляване на риска от облъчване от радон и националния план за действие в тази насока. Проведено бе и обучение за проучване на обемната активност на естествения радиоактивен газ. В края на срещата бяха раздадени детектори за измерване на концентрациите на радон.

Те ще останат в училища до април догодина, след което ще бъдат събрани и изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита(НЦРРЗ) в София.

След обобщаване на резултатите ще бъдат предприети и необходимите мерки. Една от основните сред тях е свързана с подобряване на вентилацията в сградите. Главната цел е подобряване на средата за учениците и превенция на рака на белия дроб, каза доц. Кремена Иванова от НЦРРЗ.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Образува се при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Разпада се бързо на радиоактивни
частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове.

Облъчването на човека става предимно в жилища. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. Концентрацията му в сгради е значително по-голяма отколкото на открито. В приземните и по-ниските етажи радонът е с по-голяма концентрация.

С решение 55 от 1.2.2018 г. Министерският съвет прие стратегия за намаляване на риска от облъчване от радон 2018 - 2027 г. и национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон 2018 - 2022 г. Целта е да бъде създадена
радонова карта на България.

Тя ще дава цялостна представа за това къде в страната има повишено съдържание на естествения радиоактивен газ. Информацията ще бъде полезна и при изграждането на нови сгради. Планира се и създаване на национална база данни, която ще помага на гражданите при избор на нов дом.

Първото проучване преди няколко години показа, че Варна е с най-ниски измерени нива на радон в сравнение със София град, София област и Пловдив.

Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха. Обикновено налягането на въздуха вътре в нашето жилище е по-ниско отколкото това в почвата около основите на блока.

Заради тази разлика жилището „издърпва” радона през цепнатините на основата и другите пролуки в дома и той прониква в стаите. Естественият радиоактивен газ е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура.

От гледна точка на радиационната защита той е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата.

Едно добро проветряване на помещенията е най-простият и ефикасен начин за намаляване концентрацията на радон, напомнят експертите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266