С литийно шествие отбелязаха 180 г. на Славянобългарското църковно училище във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7948933 www.24chasa.bg
Лийтийно шествие с хоругви премина по главната улица на Велико Търново СНИМКА: Дима Максимова

Литийно шествие, водено от великотърновския митрополит Григорий и отец Славчо, ознаменува на Никулден 180 г. на Славянобългарското църковно училище към храма "Св. Николай" във Велико Търново.

В деня, когато църквата чества своя храмов празник, е кулминацията на тържествата за годишнината на религиозното школо, възстановило занятия преди 25 г. Денят започна със Света архиерейска литургия, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий в съслужие със свещеници от епархията. След това по традиция отец Славчо връчи дипломите на поредния випуск богослови, които завършват Православния богословски факултет на ВТУ.

В храма "Св.Николай" бе раздаден и курбан за здраве.

С литийно шествие отбелязаха 180 г. на Славянобългарското църковно училище във Велико Търново

Литийно шествие тръгна от църквата до театъра, където децата от Неделното училище, Смесеният хор към храма с ръководител Катя Миновска, деца от школите на читалище „Надежда“ и детска градина „Здравец“, представиха тържествен концерт.

„Годишнината е наистина голяма и важна за нас, защото от това училище и от този храм започва историята на читалище „Надежда“. Оттук тръгва историята и на сегашната Хуманитарна гимназия, създадена през 1858 г. като Мъжка гимназия. В килиите на църковното училище са провеждали първите си занятия учениците на сегашната Старопрестолна гимназия по икономика, която тази година празнува един век от създаването си. И първите ученици на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ са учили най-напред тук“, изброява отец Славчо. И след това припомня, че някъде през 1850 – 1880 г. самият Ангел Попов, благодетел на строителното училище, е бил ученик тук.

Според историческите данни първото църковно училище към храма е изградено през 1839 г. Но десетина години по-късно в Търново избухва пожар, който го унищожава, заедно с 600 къщи. След това видният търновски търговец хаджи Минчо прави дарение за нова сграда.

"Когато ние преди 25 г. започнахме да строим сегашната, попаднахме на старинна плоча, която свидетелства за тези събития. Реставраторката Катя Буланова я почисти, справи се с начупените от времето ъгли и решихме да я вградим в стената, да се вижда, и всеки, който влезе, да знае историята на това училище", обяснява отец Славчо.

Част от събитията за важната годишнина бяха изложба икони, рисувани от възпитаници на Неделното училище, и научна конференция във Велико Търново.