Танева: Поливните площи в Хасковско ще се увеличават с около 1200 дка ежегодно

https://www.24chasa.bg/region/article/7949331 www.24chasa.bg
Десислава Танева СНИМКА: Архив

На територията на област Хасково е заложен за проектиране с цел да кандидатства по мярка 4,3 за инвестиции в инфраструктура - магистрален канал М1. Това е хидромелиоративно съоръжение от Напоителна система "Тракиец" с обща дължина 47, 5 км, от които 32, 2 км са облицовани. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в отговор на въпрос относно проекти, свързани с намаляването на загуби на вода и възстановяване на инфраструктурата за напояване, предава БТА.

Министър Танева каза, че чрез този магистрален канал се подава вода за 137 хил. дка земеделски земи с изградена хидромелиоративна инфраструктура, от които 70 568 дка са годни за ползване. Каналът е изграден и се ползва от 1962 г. и до сега по него са били извършвани само частични ремонти, отбеляза министърът. Ежегодно от канала се напояват едва около 2 хил. дка като за 2019 г. реално полятите площи са точно толкова, а причината за ниската използваемост на системата е лошото й състояние и оттам големите загуби на вода. Новият рехабилитационен проект предвижда рехабилитация на съоръжения и облицовани участъци с обща дължина от 5 518 метра на територията на община Хасково.

След приключване на проекта се очаква поливните площи да се увеличават с около 1200 дка ежегодно и в края на програмния период да достигнат около 8 хил. дка, посочи министър Танева.

Срокът за представяне на проектните предложения е три месеца, след което в рамките на 4 месеца оценителна комисия ще ги одобрява. Изпълнението ще започне след подписване на договора за предоставяне на помощта. Очакванията са приемът на проектни предложения да стартира още в средата на януари 2020 г.