Томислав Дончев: Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7949885 www.24chasa.bg
Томислав Дончев Снимки: Авторката

"Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии". Така коментира във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев гласуваните от парламента в четвъртък вечерта 8 лв. за глас на партиите за 2020 г..

"Трябва да се направи анализ на текстове и процедури, дали има шанс това да бъде поправено, но позицията ни няма промяна", потвърди Дончев поисканото от ГЕРБ и Борисов намаляване на партийните субсидии на 1 лев.

За съжаление много често по сериозните въпроси нещата се случват бързо с едно парламентарно гласуване, а би било хубаво да има дискусия и дебат, посочи вицепремиерът.

Попитан за очакванията му за промяна в социалната сфера със смяната на министъра, Дончев каза, че първо трябва да се успокоят обществените страсти, свързани със социални услуги, ангажиментите на държавата и най-вече масовата обществена истерия, че някой ще взема децата на хората и ще ги транспортира до Норвегия с неясни цели.

"Това е въпрос на комуникация. Министърът трябва да е публичен комуникатор и мисля, че Деница Сачева ще се справи с това", каза Томислав Дончев. Той разчитал най-сетне да се обърне внимание на пазара на труда.

"Там определено имаме дефицити и огромни нужди, и министерството трябва да води активни политики в тая сфера. Имаме недостиг на специалисти, а наред с това все още имаме хора, които не са мобилизирани и не са на пазара на труда по причина или липсата на трудови навици, или липсата на подходяща квалификация. И министерството има достатъчно инструменти да бъдат мотивирани да си търсят работа", каза вицепремиерът.

Според него е необходим и стратегически преглед на всички системи на социално подпомагане и услуги, които държавата предоставя. "Умните европейски държави го правят, разсъждават десетилетия напред. Разбира се за година и няколко месеца не могат да се направят чудеса, но г-жа Сачева има богат опит", посочи Дончев.

Във Великотърновския университет той връчи дипломи на отличници абсолвенти от професионални направления „Администрация и управление” и „Социални дейности“.

"Колко са ни качествени администрациите е сериозен въпрос, защото това е критерий колко са ни качествени публичните услуги. Целта е по-подготвени, по-мотивирани и по-млади хора и най-вече хора с по-добър интегритет. Чиновник в администрацията, който няма необходимите нива на почтеност е опасен не само за самата администрация, а и за цялата държава. Затова стремежът ни е всичко, което се случва в администрацията, да бъде достъпно за хората", коментира Дончев.

Очакванията на вицепремиера са от следващата година да заработи Информационна система за управление и наблюдение на средствата от бюджета, по подобие на тази за европейското финансиране у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона