Немската телевизия ARD нарича Стоянка Мутафова Кралица на комедията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950963 www.24chasa.bg
Актрисата имала много ухажьори, но си избира за мъж Нейчо Попов.

Тя има много прякори, преживява и много смешни истории

Стоянка Мутафова е актрисата с най-много прякори в българския театър.

Това също е белег за популярност, за зрителска, колегиална и журналистическа любов.

Ето част от тези прякори:

Муци, Муцата

Каката

Примата на Сатиричния театър

Комедийна прима

Тайфун с нежно име

Хулиганката на българския театър

Всенародна любимка

Грандамата на българския театър

Вечната Амбър

Фурията

Виелицата

Халата

Г-жа Стихийно бедствие

Осмото чудо на света

Първата дама на българския смях

Свещеното чудовище на Сатиричния театър

Диагнозата “Мутафова”

В свой репортаж немската телевизия ARD я нарече Българската кралица на комедията.

Георги Калоянчев, неин колега в Сатиричния театър и комшия в блока в “Лозенец”, я наричаше Любовчийката.

Много мъже я ухажвали, особено влюбен в нея бил актьорът от Народния театър Лео Конфорти. Но тя си избрала Нейчо Попов.

В дългия си творчески живот Мутафова преживява много смешни случки - на сцената и извън нея.

Ето и част от тези истории:

С Методи Андонов

се сбихме

Аз и режисьорът Методи Андонов по характер си пасвахме. И двамата бяхме много проклети. Карахме се много. Дори той се страхуваше, че ако не се скараме... Ние сме стигали до битка с него, бихме се даже.

Един ден, мисля, че “Михал Мишкоед” репетирахме, той дойде и вика: “Стояно ма, ама ние не сме се били още! Нищо няма да излезе!” “Абе, казвам, чакай, ще дойде време да се бием. Чакай! И дойде.

Аз викам, виж какво, Мето, искам да отидем в Националната галерия да видя тези пендари на тогавашното време точно какви са, как да ги подредя като героинята ми кокона Мария, нали...

“Е, стига с твоите подробности вече!” - развика се той. Така ли?! Че като го подбрах, та се бихме и двамата. Викам, видя ли, че ще стане пиесата сега!

Отидох аз, видях там в галерията пендарите. Мислех двамата да изберем нещо, ама той пък имаше много работа друга. Не му беше до моите пендари...

Да гушнеш букета

1968 г. Стоянка Мутафова е на турне из страната, но получава тежка жлъчна криза и се връща в София, където постъпва в болница.

Съпругът й Нейчо Попов снима филма “Мъже в командировка”. След снимачния ден идва с огромен букет в болничната стая, където Стоянка лежи и пъшка, и й подава цветята.

- А, не! Още не ми е време да гушна букета, реагира Мутафова.

Писател и читател

В Сатиричния театър ще представят книгата на Стоянка Мутафова “Герой на мегдана”. Литературната обработка е на Юрий Дачев.

Мутафова казва:

- Понеже сега се връщам от чужбина, още не съм прочела книгата, която съм написала.

Коя е курва и коя - не

Стоянка Мутафова вече е омъжена за втория си съпруг Леонид Грубешлиев. Един ден свекърва й - известната поетеса Мария Грубешлиева, я пита:

- Стоянке, чух, че си била курва. Вярно ли е?

- Мери, и аз за теб съм чувала същото, ама знам, че не си - не остава длъжна устатата Стоянка.

Казват, че този разговор сближава много свекървата и снахата.

Секс и траур

Актьорът Иван Григоров трябва спешно да смени колега в постановката на Сатиричния театър “Представянето на “Хамлет” в село Долно Туткаво”. Учи той прилежно текста си, но на една от последните репетиции режисьорът му казва, че има и любовна сцена със Стоянка Мутафова. В оригиналния текст нямало такава сцена, но Стояна и предшественикът му си я били измислили.

Иван Григоров иска да репетират сцената, но Мутафова я няма. Щяла да дойде на репетицията пред художествения съвет. Малко преди тази репетиция Стояна набързо обяснява сцената на колегата си Григоров:

- Значи аз седя на практикабъла, ти идваш зад гърба ми, хващаш ме за раменете и си казваш репликата. Нататък - ще видиш. Ясно ли е?

Започва репетицията пред художествения съвет. Стигат до любовната сцена. Иван Григоров действа по указанието на Мутафова. Идва отзад, хваща я за раменете и си казва репликата:

- Маро, Маро, каквато си яка, по тебе има повече месо, отколкото в цялата кооперативна свинеферма.

Произнася си Григоров думичките и чака тя да продължи. А тя мълчи, защото художественият съвет се залива от смях. Когато утихва, актрисата казва:

- Стига, бе! Малко ли ти беше снощи, та още искаш. Не виждаш ли, че съм в траур.

Григоров я гледа и мига на парцали. В пълен шаш е, защото няма какво да й отговори, по сценарий той няма друга реплика.

Художественият съвет отново припада от смях, Стояна гледа клегата си и сияе. И продължава:

- Не виждаш ли, че съм в траур. Ето тука - сочи ухото си, на което е сложила малка черна обичка... И тука.

С произнасянето на второто “и тука” Мутафова дърпа рязко двете половини на блузата си настрани, те се разкопчават и мигом изхвъркват две впечатляващи грамади, облечени в черен сутиен.

Художественият съвет е довършен. Иван Григоров стои и гледа глупаво. А Стояна пуска в действие своя уникален смях и с вдигната глава излиза от сцената.

Иван Григоров обаче подготвя сурово отмъщение. На първото представление вече пред публика всичко върви по реда си, стигат и до любовната сцена.

Стояна казва “не виждаш ли, че съм в траур”, дърпа блузката и пак изкачат две черни “шапчици”. Публиката вие от смях. Григоров търпеливо изчаква шумът да утихне. И тогава рязко смъква панталоните си до глезените. Изправя се и казва:

- Моите съболезнования...

И остава така - прав, със смъкнати панталони и обут в дълги черни гащи...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон