Българки-омайници пленяват от изложбата на Николай Пенков в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7953414 www.24chasa.bg
Николай Пенков СНИМКА: Авторката

Изложбата „Етномотиви“ събра в Рeгионална библиотека „Гео Милев“ почитателите на художника Николай Пенков.

„През декември, месецът с най-много народни празници, поканихме Николай Пенков да представи изложбата „Етномотиви“, защото във всяка негова картина откриваме кода на българите. Поканихме го защото според народния календар утре е Женска Коледа, а в картините си художника е създал омайни образи на българката с нейните носии, шевици и накити, тъкани черги и обредни хлябове.“ – каза при откриването г-жа Анелия Иванова – Тодорова – директор на РБ „Гео Милев“.

Николай Пенков, с присъщата си скромност сподели, че продължава да работи по темата и постоянно допълва с нови картини експозицията. Рисува и графика и скоро ще покаже творбите си пред публика. Той ни припомни, че първата му самостоятелна изложба е била в библиотеката, а днес откриваме 41-та.

Художникът от Монтана е участвал в 35 общи художествени изложби и международни биеналета на графиката. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в САЩ, Сърбия, Германия, Холандия, Гърция, Белгия и много градове в България.

Гостите на събитието не откъсваха очи от багрите и филигранните детайли на живописните платна, а най-ревностните ценители на изобразителното изкуство побързаха да станат притежатели на някои от картините на Николай Пенков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко