Преглеждат безплатно за туберкулоза в МБАЛ-Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7954137 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От днес до 13 декември ще се проведе последната за тази година кампания „Седмица на отворените врати“ за превенция на туберкулозата в МБАЛ-Монтана.

От 8 до 13 часа всеки, без оглед на здравно-осигурителния си статус, може да посети отделението по пневмология и фтизиатрия и да се прегледа безплатно.

Д-р Цветан Петров, който от половин век се бори с „жълтата гостенка“ в Монтана, предупреждава, че коварната болест не си отива нито у нас, нито в световен мащаб, дори през тази година заболеваемостта бележи ръст спрямо 2018 година, въпреки усилията на лекарите и донорските програми, които финансират лечението на туберкулозата по света.

За първите 11 месеца на тази година в Монтана са открити нови 32-ма заразени с туберкулоза, докато за цялата минала година броят им е бил 24. Само през последната седмица нови трима са постъпили за лечение в отделението - семейство от с. Мърчево и един от кв. Кошарник. Вероятно повишеният брой болни е вследствие и на по-високото ниво на обхващане на населението с прегледи на място при хората. С осигурения преди няколко месеца от Районната здравна инспекция /РЗИ/ мобилен флурограф са извършени по график профилактични прегледи в населените места с най-много заболели в областта – Монтана, Медковец, Долни Цибър, Владимирово и социалния дом в Говежда. Открити са нови трима заразени и 10 със съмнения за туберкулоза, които допълнително са изследвани, както и хора с други белодробни заболявания, които също са започнали лечение. В момента лежащо болните в отделението са 12, при капацитет от 15 легла.

В световен мащаб също се наблюдава нарастване на случаите на туберкулоза през тази година. Според Световната здравна организация заразените са се увеличили с 600 хиляди до 7 милиона души спрямо година по-рано.

Затова според д-р Петров седмиците на отворени врати, които се провеждат веднъж на всяко тримесечие в областната болница на Монтана, продължават да са необходима възможност за превенция, тъй като заразата се предава по въздушно-капков път и за цялото общество е важно болните да се откриват навреме и да се изолират в диспансерите за безплатно лечение независимо от осигурителния статус.

Финансирането и лечението на туберкулоза вече се поема от МЗ и болниците, след като през март у нас беше прекратена 10-годишната програма на Глобалния фонд за лечение на туберкулоза, малария, СПИН. Това стана поради факта, че страната ни по определени финансови показатели е над средното ново и е преценено, че можем да се справяме сами, а средствата на донорите да бъдат насочени към по-бедни държави.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и