С 3.9 млн. евро Велико Търново ще ремонтира 13 км улици и пътища

https://www.24chasa.bg/region/article/7958402 www.24chasa.bg
По проекта ще се изграждат два нови моста под Царевец СНИМКА: Община Велико Търново

Близо 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани през следващите три години. Днес между общините Велико Търново, Калафат и Управляващия орган на Програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 бе подписан договорът за финансиране на големия проект. Подписа си под споразумението сложи кметът на старопрестолния град Даниел Панов, съобщиха от общината.

Водеща организация е Община Велико Търново, а другите партньори са Община Калафат /област Долж, Румъния/и Сдружение „Бъдеще днес” /Видин/. 3,9 милиона евро е размерът на финансовата подкрепа за Община Велико Търново.

Инвестицията предвижда реконструкция на улица „Опълченска“, включително до връзката с главен път Велико Търново – Русе, основни улици в кв. „Света гора", както и участъка от обръщалото под студентските общежития до връзката с главен път Велико Търново - Търговище, обиколния на крепостта Царевец път и улица „Ксилифорска“ в квартал „Асенов“.

Освен цялостно преасфалтиране, дейностите включват изграждане на тротоари, оформяне на джобове за съдовете смет, монтиране на улично осветление.

Една от най-важните мерки по проекта е изграждането на два нови моста – в кв. „Света гора“ и в кв. „Асенов“. Първото ново съоръжение ще бъде успоредно на стария Бейски мост, чийто основен ремонт не е целесъобразен от финансова гледна точка. Второто съоръжение ще е до въжения пешеходен мост срещу бившата фабрика „Васил Мавриков“.

Инвестицията в улиците и пътищата в североизточната част на Велико Търново ще е първата по рода си в посочените квартали от десетилетия насам. Реализацията на проекта ще подобри значително свързаността и проводимостта в пресечните точки на Паневропейски коридор №9. Инвестиционното намерение предвижда разработване на три съвместни механизма за постигане на тази цел – мерки за безопасност на движението, насочване по маршрута и кампания за повишаване на осведомеността относно сигурността на пътя.