Съдът потвърди избора на кмет на Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/7960704 www.24chasa.bg

Състав на Административен съд – Велико Търново отхвърли жалбата на Местна коалиция „БСП за България“ /ПП „АБВ“, ПП „Движение 21“/ против решениe на Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, с което е обявен изборът на кмет. Като неоснователна е преценена основната претенция на жалбоподателя, че решението е издадено при неспазване на изборните правила, доколкото за кмет на Община Горна Оряховица е обявен кандидат, който не е имал активно избирателно право, посочват в съобщение от съда.

Според социалистите кметът Добромир Добрев, който преди това има два управленски мандата, не е имал настоящ адрес в града при регистрацията му за участие в изборите. 

"Обстоятелството, че лицето е било именно кмет на общината в Горна Оряховица е безспорно, както е безспорно и, че това му качество от една страна изисква пребиваването му на територията на общината практически през всеки работен ден, като от друга страна именно поради това си качество лицето непосредствено е запознато с регионалните проблеми на община Горна Оряховица", е изводът на съда, с който жалбата е отхвърлена.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7–дневен срок от съобщаването му на страните.