Съдия Деница Вълкова: Осигурена е правна помощ за безработни, болни и социално слаби

https://www.24chasa.bg/region/article/7963256 www.24chasa.bg
Съдия Деница Вълкова

Безплатна правна помощ за безработни, социално слаби, болни хора и всички, които не могат да си позволят заплащане на адвокатско възнаграждение, предлага  единният шаблон на електронните страници на съдилищата в страната, припомни на брифинг днес председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова.

 Апелативният и окръжният съд в морския град бяха първите в района, които стартираха новата електронна визия. Съдия Вълкова обясни, че в новия унифициран шаблон на страниците е разработен раздел “Правна помощ“, от където всеки гражданин, който отговоря на съответните изисквания, може да заяви и получи правна помощ.

Целта е да се гарантира равен достъп на лицата до правосъдие, чрез осигуряване и предоставяне на ефективна правна помощ, която се осъществява от адвокати и се финансира от държавата. На сайта на съда вече са публикувани Законът за правната помощ, информация за предоставяне на правна помощ, унифицирани процедури, бланки за заявка и декларация за семейно положение.

Преодоляна е кризата с недостиг на съдебни заседатели, но все още такива се търсят за Несебър и Тополовград, каза още съдия Вълкова по време на заключителния брифинг за 2019 г.  Очаква се на  17 и 18 декември избраните съдебни заседатели за мандат 2020-2024 г. да положат клетва.