Студенти от НХА с изложба срещу ало измамите в Съдебната палата на Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/7963306 www.24chasa.bg
Вълчо Чолаков, комисар Неделчо Рачев, Димо Грудев и Диана Саватева /от ляво на дясно/ на откриването на изложбата

Изложба "Информирани срещу ало-измамите" наредиха в Съдебната палата на Бургас студенти от НХА на 10 декември - Международният ден за правата на човека 10 декември.

"Едно от основните човешки права е правото на собственост, което в наши дни грубо се погазва от така наречените "телефонни измамници". Преценихме за уместно да представим на вниманието на гражданите по един художествен и не толкова правен начин информация, която да ги запознае със защитата срещу такива посегателства върху собствеността им", заяви председателят на Апелативния съд Деница Вълкова. Тя благодари за съдействието на председателя на Бургаския окръжен съд Росица Темелкова и на ръководството на бургаския филиал на НХА.

Изложбата е на дипломирали се тази година бакалаври от специалност "Плакат и визуална комуникация". "Проблемът с "ало" измамите е представен през погледа на младите хора, които сравняват тези посегателства със зловещ капан, отровна змия, огнестрелно оръжие и гилотина", коментира асистент д-р Жанина Дубарова, преподавател в бургаския филиал на НХА. Тематичните плакати са разположени във фоайето на Съдебната палата. Изложбата бе презентирана и с видео, което разкрива основните схеми на изнудване и дава съвети как да не станем жертви на телефонни измамници.

Изложбата откри председателят на Апелативния съд Деница Вълкова. До нея са председателят на окръжния съд Росица Темелкова  /вдясно/ и преподавателката Жанина Дубарова
Изложбата откри председателят на Апелативния съд Деница Вълкова. До нея са председателят на окръжния съд Росица Темелкова /вдясно/ и преподавателката Жанина Дубарова

Събитието събра съдии и прокурори, общинари, студенти и ученици. Сред официалните гости бяха областният управител Вълчо Чолаков, зам. кметът по култура, спорт и туризъм Диана Саватева, зам-председателят на Общинския съвет Димчо Грудев и началникът на "Охранителна полиция" и КАТ комисар Неделчо Рачев.