20% повече коли в паркингите на метрото в безплатния вторник

https://www.24chasa.bg/region/article/7963510 www.24chasa.bg
Заради мръсния въздух вчера буферните паркинги в София работиха безплатно. СНИМКА: “24 ЧАСА”

С около 20% по-голяма заетост са имали буферните паркинги към метрото вчера, когато заради мръсния въздух в София общината реши те да работят безплатно.

Условието за безплатен паркинг, който да стимулира хората да продължат с градския транспорт, бе да купят билет или да имат карта.

Петте буферни паркинга работиха от 5 сутринта до полунощ.

“Данните показват, че заетостта е с 15-20% повече от обичайното. Става дума за общо 2307 паркоместа в петте буферни паркинга. 100% е запълнен този към метростанция “Бели Дунав”, който е най-малък, а най-слаб е интересът към този на бул. “Цариградско шосе”, но той пък е най-голям”, обясни шефката на Центъра за градска мобилност Румяна Милова пред “24 часа”.

Обичайно средната заетост на местата в 5-те паркинга била между 50 и 75%, или между 1150 и 1730 коли се оставят в тях. Според сметките към ранния следобед вчера шофьорите, възползвали се от безплатно паркомясто, са били с между 230 и 350 повече.

Иначе цената за престой в паркингите, но без да се пътува с метрото, е 1 лев на час. С билет или карта първите 2 ч са безплатни.

Отопляващите се на дърва или въглища софиянци и вчера бяха призовани при възможност да минат на алтернативни източници.

Следим данните от измервателните станции и при регистриране на поне 2 от тях на среднодневни стойности над 200 микрограма на куб. м, ще въведем зелен билет от 1 лев за градския транспорт, казаха от общината.