Конкурс определя визията за мемориал с пет входа на Младежкия хълм

https://www.24chasa.bg/region/article/7966863 www.24chasa.bg
Инициативният комитет се срещна с кмета Здравко Димитров.

Община Пловдив създава работна група, която да изработи правила за публичен конкурс за идеен проект относно „Мемориал на загиналите за национално обединение“. Това стана ясно след проведена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Намерението за издигане на мемориала в памет на загиналите пловдивчани е отпреди няколко години при отбелязването на един век от битката при Каймакчалан. Той ще бъде символ на преклонение пред жертвите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Мястото, което е определено за издигането му, е на Младежкия хълм в края на алеята на Стоматологичния факултет.
Работната група ще бъде ръководена от заместник-кмета по култура Пламен Панов, като в състава ѝ влизат и част от членовете на самия комитет - Георги Иванов, Стефан Шивачев, Димитър Минев, генерал-майор Явор Матеев, заместник-кметът на Тракия Веселина Стоянова. Целта е да се направи пътна карта, за да се завърши проектът по изграждането на войнишкия паметник. Основната задача, която трябва да се изпълни в най-скоро време, е да се пусне публичен конкурс за изработване на конкретния идеен проект.
Според директора на Историческия музей Стефан Шивачев броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал. Пловдив остава едно от малкото селища без мемориал.
Пантеонът ще е с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. Той ще бъде с класическата външна форма на подкуполно пространство, което да обединява енергията на всички бъдещи посетители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона