Зам.-кметът Илия Кирчев: Пловдив тегли 120 млн. лева заем

https://www.24chasa.bg/region/article/7968978 www.24chasa.bg
Илия Кирчев

- Той ще се плаща 20-25 години и ще се вложи в големи проекти

Колосален заем от 120 млн. лева се готви да изтегли пловдивската община от Европейската инвестиционна банка. Срокът на погасяване е 20-25 години, като първите 7 са гратисен период.

Парите ще се вложат във важни проекти за града като "Модър-Царевец", нов мост над Марица, изграждане на вътрешния ринг, който да свързва кварталите.

"Нашата цел е да подобрим качеството на живот на пловдивчани, чистотата на въздуха, градската среда. Именно по тази причина ще предложим на общинския съвет тегленето на заема, с който да се реализират ключови проекти", разказва в интервю пред "Марица" зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

По думите му в тазгодишният бюджет на Пловдив се очертават 30 млн. лева разлика между планираните и реалните приходи. "Това трябва да е ясно, иначе всичко останало означава, че лъжем хората", допълва зам.-кметът.

Той твърди, че е против да се теглят кредити за покриване на текущи разходи, защото било хабене на ресурс и излишно натоварване на данъкоплатците. "Нашата цел е да взимаме заеми само за инвестиции, които наистина се отразяват положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, допълва зам.-кметът по финансите.

Според Кирчев новият дълг няма да натежи на бюджета на Пловдив. Старите заеми съставлявали 5% от общинските приходи. В момента градската управа преговаряла с ЕИБ за кредитна линия. До края на седмицата зам.-кметът щял да получи пълен списък с проектите, по които ще работят.

Финансисти припомнят, че никога досега Пловдив не е теглил такъв огромен заем. Д-р Иван Чомаков навремето взе 50 млн. лева, а Иван Тотев - 30 млн. от Европейската банка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си