Глобиха бившия кмет на Берковица за незаконно сметище, той обжалва

https://www.24chasa.bg/region/article/7969098 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Районен съд – Берковица потвърди наказателно постановление за глоба от 3000 лева, наложени от РИОСВ - Монтана на М. М. Д. в качеството му на кмет на община Берковица за допуснато незаконно сметище на територията на общината. На 17 септември 2019 г. служители на РИОСВ извършили проверка на общинско депо за неопасни отпадъци в землището на Берковица, което е с преустановена експлоатация със Заповед на Директора на РИОСВ-Монтана, считано от 16 юли 2009 г.

На мястото служителите установили изхвърлени отпадъци – биоразградими /клони/,строителни /тухли,керемиди,вар и др./ и смесени битови отпадъци - пластмасови опаковки,фотьойли,кашони, гуми, които са били описани в Констативен протокол на РИОСВ и тъй като кметът на Община-Берковица се явявал отговорно длъжностно лице, допуснало изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, бил съставен Акт за установяване на административно нарушение за нарушение на Закона за управление на отпадъците. Актът е бил съставен в присъствието на нарушителя, връчен лично и подписан от него и един свидетел. На 25 септември 2019 г.

Директорът на РИОСВ - Монтана е издал Наказателно постановление № 14, с което на кмета на Берковица М. М. Д. е наложена за нарушението санкция в размер на 3000 лева. Против Наказателното постановление е постъпила жалба от Община Берковица, чрез кмета М. М. Д. с възражения за незаконосъобразност и неправилност и искане съдът да отмени изцяло обжалваното постановление.

След разглеждането на събраните по делото гласни и писмени доказателства съдът прие, че чрез виновно бездействие М. М. Д. като кмет на Община – Берковица е извършил нарушение на чл.19, ал.3, т.15 от Закона за управление на отпадъците и административно-наказващият орган правилно и законосъобразно му е наложил санкцията, чиято цел е да предупреди и превъзпита нарушителя към спазване на установения правен ред и да се въздейства възпитателно и предупредително върху останалите граждани. Съдът прецени атакуваното НП за правилно и законосъобразно и го потвърди. Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана в 14-дневен срок.