До седмица решават дали да прекратят мандата на новия кмет на Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/7969504 www.24chasa.bg
Атанас Камбитов.

До края на следващата седмица се очаква Общинската избирателна комисия в Благоевград да реши дали да прекрати мандата на новоизбрания кмет Румен Томов. Сигнал до комисията подаде бившият кмет Атанас Камбитов. Той установил, че наследникът му Румен Томов е вписан като Едноличен търговец в Търговския регистър, което е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и е основание за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета.

Румен Томов е прехвърлил фирмата на сина си, която вече е с нов булстат, но в регистъра продължава да стои старата фирма на Томов и тя не е заличена. В срок до 4 декември новият кмет е трябвало по поиска заличаване, но не го направил.

Сигналът на Камбитов бе разгледан на заседание на ОИК в сряда и е започнала проверка. На заседанието стана ясно, че новият кмет не е подал в срок и заявление до ОИК, че е предприел всички стъпки да заличи участието си в търговски дружества. Зам.-председателят на комисията Йордан Симонски обяснил, че Томов лично му е предал заявлението на 4 декември, но той забравил да го внесе в комисията и да бъде заведено. Членовете на ОИК обаче бяха категорични, че заявлението не може да бъде вписано със задна дата.

Румен Томов
Румен Томов

"Предприел съм всички предвидени от Закона за местното самоуправление и местната администрация действия, във връзка със заеманата от мен висша публична длъжност, в законоустановените срокове, както и декларация за имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество - в едномесечен срок от встъпването ми в длъжност", заяви новият кмет.