„Топлофикация Русе“ плаща 80 000 лв. на жена, паднала в дупка с вряла вода

https://www.24chasa.bg/region/article/7970943 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторът

Окръжен съд – Русе уважи изцяло предявените искове и осъди „Топлофикация Русе“ АД да плати на 45-годишната русенка Н. Ю. обезщетение в размер на 80 000 лв. за причинени неимуществени вреди и 846.74 лв. – обезщетение за имуществени вреди, причинени на жената на първи декември 2018 г., от пропадане в дупка с вряла вода вследствие авария на уличен топлопровод в гр. Русе, кв. „Здравец-изток“, зад блок „Чайковски“. Според представителите на Темида, съдът е взел предвид конкретните и специфични особености в казуса през призмата на чл. 52 от ЗЗД, а именно – болнично лечение в продължение на три седмици, съпътствано с непосилни болки и страдания, описани като „адски“.

Според жертвата се е наложило обезболяване с морфин, тя е претърпяла седем оперативни интервенции. Освен това е имало опасност за живота на пострадалата, поради развития белодробен оток и интоксикация. Отчетени са и останалите трайни белези по крайниците на жена в млада възраст, липсата на пълно възстановяване и продължаващи година след инцидента болки в глезена, както и оток с вероятност за трайно увреждане – до живот, непреодоляната емоционална и психическа травма и настъпилото рецидивиращо депресивно разстройство, лекувано с антидепресанти и терапии, довели и до увеличаване на теглото. Това принудила жената да ограничи социалните и трудовите си функции, а тя имала и проблеми й в семейните си контакти. Заради всичко това, съдът по справедливост е определил обезщетение в размер на 80 000 лева, с което е уважил претенцията в пълен размер.

В мотивите си Темида коментира всички доказателства по делото – писмени документи и експертизи, включително и свидетелските показания на работник в „Топлофикация“, както и Правила за работа в аварийна ситуация, които установяват, че е налице бездействие на служителите на ответника при изпълнението на възложената им работа, което е довело до процесния инцидент, тъй като мястото не е било обезопасено. Независимо, че сигналът за инцидента е постъпил рано сутринта на 1 декември 2018 г. и е бил констатиран около 10 часа от дежурния служител, до 19 часа не са били предприети никакви действия, за да бъде обезопасено мястото.

Изчаквано е с общ камион да бъдат обозначени всички аварии за конкретната дата, което след изминалите девет часа, все още не е било сторено от „Топлофикация”. Дори и към настоящия момент не е променена тази практика и организация на работа в ответното дружество, лишена от логика, отговорност и ангажираност към опазването на здравето и живота на гражданите, смята Темида. Съдът счита, че възражението на ответника за съпричиняване от страна на ищцата - проявена небрежност и нехайство да премине през алея, откъдето излиза пара - е несъстоятелно, защото не гражданите имат задължение да следят къде има авария и дали от мястото на теча излиза пара, за да я заобиколят, а в задълженията на топлопреносното предприятие е да констатира аварията и да обезопаси мястото, за да предотврати инциденти. Несъобразителност не би могла да е налице от страна на гражданин, преминаващ по пешеходна алея, при мъгливо и заснежено време, без видими деформации по настилката, без предпазни ленти, сигнализиращи опасност. Тълкуване в обратния смисъл би било превратно и лишено от правна и житейска логика, според мотивите на съда. Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Трагедията се разигра миналата зима, когато жената пропадна в дупка с вряла вода в Русе. Инцидентът бе в междублоково пространство в квартал „Изток". Нергиз вървяла по асфалтова алея, която била пропукана от авария в топлофикационната мрежа. Внезапно се отворила дупка и жената потънала в нея до колене. Нергиз била спасена от по-сериозно нараняване от съпруга си и негов приятел. Откарана била веднага с линейка в болница с втора степен изгаряния върху 20% от тялото. След инцидента мястото бе оградено от полиция, но не се видяха екипи на топлофикационното дружество. Според жената, съседи отдавна били подали сигнал, че под асфалта се вижда пара, но никой не е реагирал. Оказало се, че температурата на излизащата вода от нея е около 80 градуса. Едва след инцидента "Топлофикация" изпратиха екип, който да отстрани аварията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият футболист на ЦСКА и "Ботев" (Пд) Омар Косоко ще играе в "Берое". За последно той бе част от "Ал Оруба" в ОАЕ. Днес Косоко ще направи първа тренировка с тима от Стара Загора, а в близките дни се очаква да подпише договор. 31-годишният нападател остави добри впечатления в българското първенство и се очертава като силен трансфер на "Берое"

Еднакво добри с микрофона и ските се оказа каймакът на българския попфолк. Певици временно загърбиха нощните заведения и атакуваха белите писти, за да покажат майсторлък в планинските курорти у нас и в чужбина. Кали от години е фурия на ски и не пропуска възможност да се пързаля. Тя е натрупала толкова голям опит

Крилото на "Атлетико" (Мадрид) Тома Льомар може изненадващо да премине в "Байерн" (Мюнхен), твърди "Франс Футбол". Баварците търсят усилване на конкуренцията по фланговете, а "Атлетико" има желание да продаде французина, който не оправда огромните очаквания след трансфера си от "Монако". Германският гранд не смята да плаща исканите от "дюшекчиите"