Славчо Атанасов: Пловдив ще тегли заема на века, ще го връщат следващите 6-има кметове

https://www.24chasa.bg/region/article/7971818 www.24chasa.bg
Славчо Атанасов

„Черешката на тортата” е новината от днес, че пловдивската община води преговори с Европейската инвестиционна банка за кредитна линия в размер на 120 млн.лв. Това е реално заем, който ще се натрупа през 7 годишния гратисен период и който ще се изплаща от следващите 5-6 кметове, които неизбежно ще се превърнат в заложници.
Това коментира депутатът от НФСБ и екскмет на Пловдив Славчо Атанасов. Според него, когато вземеш заем от 120 млн.лв., реално връщаш поне 150 млн.лв. заедно с лихвите.
„Второто, което трябва да обясним, че сега лихвата може да е 1%, но никой не знае колко ще бъде след 7 години. Тогава може да стане и 4%, а това вече е съвсем друго”, допълва той.
„ В законите пише, че преди да се вземе заем, общината трябва да представи публично проектите, които ще се финансират с него и трябва да се проведе обществено обсъждане. В момента обаче ни казват – разрешете ни да вземем заем, който ще изплащат две поколения, пък после ще видим за какво ще го харчим. Никой в едно семейство няма да отиде в банка и да вземе заем, а след това да реши какво да го прави. Само, че тук става дума за държавни или общински пари, а те се харчат много лесно”, разсъждава Атанасов.
Според него в края на финансовата година е най важно да видим проекта за бюджет на Пловдив за 2020 г. „Това е най важната задача на новия управляващ екип. Част от този проект е разчета за финансиране на капиталовите разходи. Нека видим какви обекти ще се финансират от собствените приходи, какви - от държавни капиталови трансфери, какви обекти - по европейски програми. И едва тогава да решим кои обекти изискват нов заем. Има ли проектна готовност или отново ще правим едно парче от булевард с дължина 1,7 км. – бул. „Северен”, за 6 години. Разговорът за капиталовата програма трябва да се проведе публично и без никакви тайни за обществото”, настоява депутатът. И обобщава: „Какво излиза – че всички ключови обекти ще бъдат решавани със собствени средства и чрез един колосален заем. Мога да го нарека „заема на века“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266