Иван Тотев: Никога в ГЕРБ не е обсъждан заем от 120 млн. лева за Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7972021 www.24chasa.bg
Иван Тотев

„Намерението за теглене на заем в размер на 120 млн. лева от пловдивската община не е обсъждано никога в ГЕРБ. Груба грешка на зам.-кмета Илия Кирчев е, че е оповестил това само пред една пловдивска медия. Така не се прави”, коментира председателят на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев.

Според него, когато местната власт иска да прибегне към подобно намерение, трябва да го съобщи пред цялата общественост и да го мотивира много добре.
„Ако се взема такова решение, то е политическо и трябва да мине по съответния ред. А в случая нито общинските съветници знаят, нито районните кметове”, допълни ексградоначалникът. Той припомни, че тегленето на заеми в Пловдив винаги е било съпроводено с големи перипетии.

„От думите на зам.-кмета приемам, че пловдивската община има възможност да поеме дълг, независимо от твърденията, че била на минус”, допълни Тотев. Той е категоричен, че намерението за теглене на такъв голям заем трябва най-напред да бъде оповестено от кмета пред всички, а не от заместника му.
Председателят на ГЕРБ смята, че преди да се пристъпи към заем, трябва да се опитат други финансови инструменти за реализиране на големите инфраструктурни обекти в Пловдив –  собствени приходи, държавна помощ или европейски средства. Но за подобна стъпка било още рано, трябвало да мине поне една година от мандата, за да се опитат и други варианти.
През годините тегленето на кредити от пловдивската община е било съпроводено с напрежение, припомнят запознати. През 2020 г. градската управа трябва да плати последната вноска от 50-милионния заем на д-р Иван Чомаков. А 30-те милиона лева, изтеглени в мандата на Иван Тотев, трябва да се погасяват до 2027 г. Ако към тези 40 млн. лева дълг се прибавят още 120, сумата става колосална, коментират финансисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266