Иван Тотев: Никога в ГЕРБ не е обсъждан заем от 120 млн. лева за Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7972021 www.24chasa.bg
Иван Тотев

„Намерението за теглене на заем в размер на 120 млн. лева от пловдивската община не е обсъждано никога в ГЕРБ. Груба грешка на зам.-кмета Илия Кирчев е, че е оповестил това само пред една пловдивска медия. Така не се прави”, коментира председателят на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев.

Според него, когато местната власт иска да прибегне към подобно намерение, трябва да го съобщи пред цялата общественост и да го мотивира много добре.
„Ако се взема такова решение, то е политическо и трябва да мине по съответния ред. А в случая нито общинските съветници знаят, нито районните кметове”, допълни ексградоначалникът. Той припомни, че тегленето на заеми в Пловдив винаги е било съпроводено с големи перипетии.

„От думите на зам.-кмета приемам, че пловдивската община има възможност да поеме дълг, независимо от твърденията, че била на минус”, допълни Тотев. Той е категоричен, че намерението за теглене на такъв голям заем трябва най-напред да бъде оповестено от кмета пред всички, а не от заместника му.
Председателят на ГЕРБ смята, че преди да се пристъпи към заем, трябва да се опитат други финансови инструменти за реализиране на големите инфраструктурни обекти в Пловдив –  собствени приходи, държавна помощ или европейски средства. Но за подобна стъпка било още рано, трябвало да мине поне една година от мандата, за да се опитат и други варианти.
През годините тегленето на кредити от пловдивската община е било съпроводено с напрежение, припомнят запознати. През 2020 г. градската управа трябва да плати последната вноска от 50-милионния заем на д-р Иван Чомаков. А 30-те милиона лева, изтеглени в мандата на Иван Тотев, трябва да се погасяват до 2027 г. Ако към тези 40 млн. лева дълг се прибавят още 120, сумата става колосална, коментират финансисти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г