Автобусни спирки в Бургас с градинки на покрива, пречистват въздуха

https://www.24chasa.bg/region/article/7978264 www.24chasa.bg
Покривите на три автобусни спирки в Бургас вече си имат градинки. От общината се надяват зеленината да помогне да пречистване на въздуха.

С градинки на покрива осъмнаха три автобусни спирки в Бургас. "Зелените шапки" са поставени от общината по примера на някои европейски градове, където иновативната идея вече е наложена. 

Едната от спирките със зелен покрив се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са до Дома на нефтохимика.

Поставянето на зеленина върху автобусните спирки се прави на определени места, където няма широколистни дървета. Заради липсата на сянка през летните месеци въздухът там е по-горещ, а нивото на прахови частици по-високо, обясняват експерти.

Растителността върху автобусните спирки е специфична и се използва предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на високи температури и липса на влага през лятото. Устойчива е и на минусови температури през зимата.

Растенията имат способността да асимилират праховите частици, което ще помогне за частичното подобряване на качеството на въздуха, надяват се от общинската администрация.

В момента се проучва възможностите за озеленяване на още автобусни спирки, което да е поредната стъпките към опазване на природата и формиране на екологично мислене в обществото, коментират от общината.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата. В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори. Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина

Две са големите битки, които човечеството води през 2020 година - с пандемията от коронавирус и с расизма. Убийството на Джордж Флойд в САЩ отприщи вълна от протести, залели цялата държава и много европейски страни, и за пореден път постави въпроса готов ли е светът да се пребори с предразсъдъците и ксенофобията

Повелителят на тортите и спорта от близкото минало Васил Иванов-Лучано вече не разчита на шофьори и помощници. Ексминистърът сам пазарува и мъкне торбите с покупки, видяха топпапараците на "България Днес". Бившият царски управник отдавна се е разделил с политиката и властта, но не къса с изисканото облекло