Ловешката ТЕЛК пред закриване, лекарите подали оставки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7982943 www.24chasa.bg

Шестимата служители, съставляващи ТЕЛК – Ловеч, са подали молби за напускане в понеделник сутринта, каза д-р Румяна Нановска, и.д. директор на областната многопрофилна болница "Проф. д-р Параскев Стоянов". Действията на персонала са продиктувани от връщането на работа на председателя на комисията д-р Донка Минкова, която е подсъдима.

Тя бе задържана на 28 януари т.г, след като в качеството си на дръжностно лице приела 200 лева, за да издаде решение на пациент с нужния процент инвалидност. Заедно с нея бе задържан и посредника в схемата Валентин Йотов.

При претърсване на жилището на Минкова пък бе открита голяма сума пари и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения. Във всяка от папките имало по 500 лева.

Д-р Минкова е подала молба за връщане на работа на 13 декември. А 4 дни по-рано Окръжният съд в Ловеч е отхвърлил искането на прокуратурата тя да бъде отстранена от длъжност. Понастоящем лекарката е с мярка "парична гаранция" от 3 хил. лева.

"Д-р Минкова няма как да се върне на работа, защото целият ТЕЛК – състав подава оставка и няма как само тя да остане. Предстои процедура ТЕЛК-ът да бъде закрит", каза още д-р Нановска. Тя допълни, че на д-р Минкова е направено предложение за прекратяване на трудовия договор с обезщетение. Писмения си отговор тя трябва да даде в 7-дневен срок.

Д-р Нановска каза още, че до края на тази седмица ТЕЛК – Ловеч ще работи с нормален график и няма да бъдат връщани пациенти, след което до края на годината излизат в полагаем платен годишен отпуск. В началото на следващата година ще се търси решение на проблема. А на Донка Минкова щяло да бъде предложена друга длъжност в болницата.