Взимат спешни мерки заради чумата по свинете в 3 търговищки общини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7987273 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Предприемат се спешни мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на болестта африканска чума по свинете, заради случаи в три на общини на област Търговище. Те са при диви свине и касаят землищата на селата Миладиновци, Голямо Ново, Славяново, Водица и на град Опака, съобщиха след заседание на Областната епизоотична комисия, с ръководено от зам.-областния управител Панайот Димитров.

Предстои директорът на "Регионална дирекция по горите" в Шумен със заповеди да определи инфектираните зони, в които се забранява достъпът на хора, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

ТП "ДЛС Черни Лом" - Попово, в чийто териториален обхват попадат всички обявени огнища, следва да предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. В изпълнение на решенията на Областната епизоотична комисия в тридневен срок от обособяването на зоните, "ДЛС Черни Лом" - Попово е необходимо да обозначат границите на подзони "А". Изисква се осигуряване на дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони "А".

В подзони "Б" и "В" на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

За предотвратяване и ограничаване разпространението на заболяването и безопасността на населението, от комисията апелират към всички ловци да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани