Взимат спешни мерки заради чумата по свинете в 3 търговищки общини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7987273 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Предприемат се спешни мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на болестта африканска чума по свинете, заради случаи в три на общини на област Търговище. Те са при диви свине и касаят землищата на селата Миладиновци, Голямо Ново, Славяново, Водица и на град Опака, съобщиха след заседание на Областната епизоотична комисия, с ръководено от зам.-областния управител Панайот Димитров.

Предстои директорът на "Регионална дирекция по горите" в Шумен със заповеди да определи инфектираните зони, в които се забранява достъпът на хора, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

ТП "ДЛС Черни Лом" - Попово, в чийто териториален обхват попадат всички обявени огнища, следва да предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. В изпълнение на решенията на Областната епизоотична комисия в тридневен срок от обособяването на зоните, "ДЛС Черни Лом" - Попово е необходимо да обозначат границите на подзони "А". Изисква се осигуряване на дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони "А".

В подзони "Б" и "В" на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

За предотвратяване и ограничаване разпространението на заболяването и безопасността на населението, от комисията апелират към всички ловци да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и