Над 23 000 зелени билети продадени в София

https://www.24chasa.bg/region/article/7996288 www.24chasa.bg

Обмисляме как да ограничаваме движението на автомобили в дни с мръсен въздух, каза Фандъкова

Над 23 000 зелени билети за пътуване с градски транспорт са продадени в София. Данните са към 10,30 ч, съобщиха от Столичната община.

Заради мръсния въздух в столицата днес общината пусна зелен билет от 1 лев, който дава възможност за неограничен брой пътувания в рамките на днешния ден. Освен това за трети ден поред безплатно работят и буферните паркинги към метрото, ако шофьорите оставят колите си и пътуват с градски транспорт.

Над 19 000 зелени билета са купени от касите на метрото, над 3100 от касите на ЦГМ и около 700 са продадени онлайн. Отделно зелен билет може да се купи и от шофьорите. По-късно ще е ясно колко са продадените от тях.

За момента са продадени толкова зелени билети колкото бяха купени за цял ден в началото на годината, когато общината отново пусна по-евтино пътуване с градски транспорт заради мръсен въздух.

Около 150 000 - 200 000 лв. допълнително струва на общината пускането на зелен билет.

“Ще направим анализ и подобряване на механизма за въвеждане на зелен билет. Освен това ще сформирам работни групи, включително и с общински съветници, за да обсъдим възможностите за ограничаване на движението на автомобили в такива дни”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.