Стотици подкрепят кмета на Ботевград Иван Гавалюгов на площада, ОИК заседава за отстраняването му

https://www.24chasa.bg/region/article/8012665 www.24chasa.bg
Стотици чакат решението на комисията в студа.

Градоначалникът спечели на втори мандат с 54% на първи тур, конфликт на интереси от 2015 г. е причината за заседанието на комисията 

Стотици жители на Ботевград са се събрали пред сградата на общината, за да подкрепят кмета Иван Гавалюгов, съобщават от партия МИР, която го издигна за втори мандат.

Общинската избирателна комисия в града заседава за отстраняването му от поста. На последните местни избори Гавалюгов спечели на първи тур с 54% от гласовете. На второ място с 13% остана опонентът му Георги Георгиев.

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси при Гавалюгов за случай от 2015 година. Решението е по отменения закон. Тогава той вече е спечелил първия си мандат. Проблемът е, че е издал заповед за прекратяване на административно производство за фирма, в която е бил съдружник и управител, но е прехвърлил на жената, с която живее на семейни начала. Производството е започнато от стария кмет Георги Георгиев през 2014 година, който вече два пъти губи изборите от Гавалюгов.

Решението, че градоначалникът е издал заповедта в конфликт на интереси е отменено от Административния съд, но Върховният административен съд го потвърждава на 13 декември, показа проверка на "24 часа". Това дава основание на Общинската избирателна комисия да заседава по казуса. 

"Този измислен казус с конфликта на интереси просто е една възможност да бъде поискано моето отстраняване. Истинската причина обаче е задочният ни спор с едни другари, които смятат, че публичният ресурс трябва да обслужва първо частния интерес, а след това обществения. Аз пък мисля и действам точно обратното, което явно е в разрез с техните разбирания и интереси", коментира Гавалюгов решението на Върховния административен съд.

Протестиращите в  Ботевград са категорични, че ще защитават Иван Гавалюгов докрай и няма да допуснат друг да стане кмет служебно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното