Ахмед Муса Ахмед - от психиатрията до религиозен водач на ромите мюсюлмани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8014150 www.24chasa.bg
Ахмед Муса Ахмед прегръща майка си Живка, след като е освободен от следствения арест, където е задържан в продължение на 3 г.

По 3 съдебни дела за проповядване на радикален ислям имамът е осъден общо на 12 г. и 6 месеца затвор

“Не ме притеснява делото. Ако ме осъдят, ще го приема като изпитание от Аллах.”

Това каза преди време пред “24 часа” религиозният водач на мюсюлманите в ромския кв. “Изток” на Пазарджик имамът Ахмед Муса Ахмед.

Преди 20-ина дни, когато чу поредната си - трета, присъда от окръжния съд, Ахмед Муса не пророни и дума. Наказанието му от 8 г. и 6 месеца затвор е за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за възхваляване и пропагандиране на ислямска война и на ИДИЛ.

Ахмед напусна

съдебната зала

видимо шокиран

с наведена глава, окован с белезници и плътно охраняван от служители на Съдебна охрана. Шокирани от присъдите си бяха и 13-те му сподвижници, осъдени на ефективно лишаване от свобода от 2 до 3 г. и 6 месеца.

Ахмед Муса Ахмед е в затвора в Пазарджик от април 2019-а. Изтърпява наказание от 4 г. по първите си две присъди за проповядване на радикален ислям.

Името на имама нашумя през 2004 г., когато след акция на полицията беше разбит създаденият от него молитвен дом в малка стая към къщата му в ромския квартал на Пазарджик. В помещението и на покрива бяха открити знамена на забранената ислямистка организация “Мюсюлмански братя”, както и голямо количество радикална ислямистка литература.

През есента на същата година Ахмед Муса беше осъден за първи път от окръжния съд в Пазарджик за проповядване на радикален ислям, като

присъдата

беше първа за

страната ни

от този род

Имамът получи 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Тогава осъденият напусна залата придружаван единствено от майка си и един сподвижник. 10 години по-късно по време на второто така наречено имамско дело, в което подсъдими бяха 13 мюсюлмански духовници от областите Пазарджик, Благоевград и Смолян, Ахмед Муса Ахмед беше посрещнат пред съда в Пазарджик от стотици възторжени привърженици. Мъже с дълги бради и без мустаци и жени плътно забулени в бурки се събраха по време на процеса пред сградата.  

Истината е, че само за тези 10-ина години благодарение на Ахмед Муса около 15 хил. обитатели на ромския квартал станаха ревностни мюсюлмани. Негови последователи се нароиха в Пловдив и региона, в област Смолян и в други райони на страната, където имамът редовно изнасяше проповеди.

Той винаги е твърдял, че не е служител на Главното мюфтийство, но има документ оттам, с който му е дадено разрешение да проповядва. В пазарджишкия квартал

навсякъде

можеха да се

видят брадати

мъже и

забулени жени

С мюсюлманските одежди жените се снабдяваха основно от магазина на Ахмед Муса в кв. “Изток”, където ги обслужваха майка му и жена му.

Всъщност Ахмед Муса Ахмед до 20-ата си година бил ревностен християнин към евангелистката църква в квартала. За религията го запалила майка му Живка, също ревностна християнка тогава, а сега - мюсюлманка.

“Ахмед беше болен от шизофрения от дете. Редовно го взимаха в психиатричната болница в Пловдив, пиеше лекарства. Заради болестта не го взеха и в казармата, а му дадоха пенсия”, разказва Живка.

Нещата коренно се променили през 1995-1996 г., когато Ахмед заминал за Австрия с няколко приятели. Работили като общи работници и били приютени от имами в местна джамия. Там преспивали в продължение на месеци, защото нямали пари за квартира.

В Австрия се

запалил по

мюсюлманската

религия и

приел исляма

Не минали няколко месеца, и Ахмед установил, че проявленията и симптомите на шизофренията са изчезнали. Спрял да взима лекарства и до ден днешен болестта не се е връщала, както твърди самият той. Ахмед е твърдо убеден, че чудото се е случило благодарение на Аллах и приемането на исляма.

Година след като се прибира от Австрия, Ахмед Муса се записва в съществуващото тогава духовното училище за имами в Сърница. Завършва го след 1 г. Продължава обучението си с курс за имами в Египет, твърди самият той.

Според друг негов разказ бил и имам в Чирпан, но се отказал, защото трябвало да пътува при семейството си в Пазарджик.

През 2010-а Ахмед Муса е арестуван заедно с още 12 мюсюлмански духовници, между които и районни мюфтии. 13-имата са обвинени за проповядване на радикален ислям и членуване в незаконна саудитска фондация, а през 2012-а в Пазарджишкия окръжен съд започва съдебен процес срещу тях.

В хода на това дело скрити свидетели разказаха

шокиращи

детайли за

проповедите

и дейността на имама Ахмед Муса Ахмед.

Според техните показания той е човекът, който насаждал омраза към християни и евреи в проповедите си и призовавал те да бъдат избити, а жените и богатствата им отнети от мюсюлманите. По време на сватба по ислямските обичаи в местен ресторант Муса произнесъл реч. В нея заявил: “Поклон на тези, които режат глави и поставят бомби в името на Аллах.” Муса

призовавал да

не се признава

държавата и да

не се гласува

Един ден България ще се превърне в халифат, хората ще се подчиняват на ислямските закони и това ще стане ако не с добро, със сила и меч, говорел пред последователи имамът.

Ахмед Муса Ахмед отричаше тези твърдения, като заявяваше, че това са измислици на недоброжелатели. След продължилия 7 г. процес делото беше гледано на два пъти в апелативния съд в Пловдив от различни съдебни състави. В крайна сметка през април т.г. ВКС потвърди окончателно присъдата на Пазарджишкия първоинстанционен окръжен съд от 1 г. ефективен затвор за Ахмед Муса Ахмед. Останалите обвиняеми получиха административни наказания - глоби.

Висшите магистрати потвърдиха, че освен това той трябва да изтърпи 3-годишната си условна присъда от 2004 г., защото второто му престъпление е извършено през изпитателния период.

Така през април 2019 г. Ахмед Муса влезе за изтърпяване на наказанието по първите си 2 присъди.

Паралелно с всичко това при операция на ДАНС през ноември 2014 г.

имамът беше

задържан с още

13 сподвижници

от Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Смолянско. Те бяха обвинени в проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за възхваляване и пропагандиране на ислямска война и ИДИЛ.

В рамките на досъдебното производство Ахмед Муса Ахмед остана задържан под арест без присъда в продължение на 3 г. - до декември 2017 г., което е прецедент в световната правна практика. Делото срещу имама и сподвижниците му, което беше трето поред за Ахмед Муса, започна през февруари 2016 г. и приключи преди 20-ина дни в пазарджишкия съд. След произнасяне на присъдите адвокатите на осъдените заявиха, че ще ги обжалват пред апелативния съд в Пловдив. Вероятно делото ще бъде насрочено в началото на 2020 г.

Няколко от подсъдимите заявиха пред “24 часа”, че наказанията са високи и несправедливи. Периодът на Ахмед Муса в следствения арест ще бъде приспаднат от присъдите. А откакто е в затвора, страстите в мюсюлманската ромска общност видимо се успокоиха.

През лятото на тази година по искане на подсъдимите начело с Ахмед Муса

съдия Кристина

Пунтева отстрани

представителя

на държавното

обвинение

прокурор Недялка Попова. Поводът бе извадени от контекста нейни думи пред пловдивски сайт, в които тя казва, че когато мюсюлманите у нас станат 30% от населението, България ще бъде застрашена. Това наложи до края на делото обвинението да бъде представлявано от окръжния прокурор Васил Малинов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца