Реставрират джамията "Ибрахим Паша" в Разград

https://www.24chasa.bg/region/article/8014445 www.24chasa.bg

Започва реставрацията на джамията "Ибрахим Паша" в Разград, съобщиха от областната администрация. С постановление на Министерския съвет е отпусната първата част от средствата за ремонта на храма - 30 процента авансово плащане по договора с избрания изпълнител, представляващи 712 450 лева.

Със свое решение от март тази година правителството възложи на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на разградската джамия. За целта беше разработено техническо задание, което бе одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Министерството на културата. След проведена тръжна процедура за изпълнител на обществената поръчка за реставрацията на храма е избрана търговищка фирма, припомнят от областната администрация. Гюнай Хюсмен е връчил днес възлагателно писмо на управителя на фирмата Тошко Райчев за стартиране на строително-монтажните работи.

Джамията "Ибрахим паша" е паметник на културата с категория "национално значение", а през 1973 г. е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата. Храмът е изграден през 17-и век и е един от най-красивите образци на тогавашната архитектура.

Областният управител на Разград изразява своята увереност, че реставрацията на храма ще допринесе за увеличаване туристическия потенциал на региона и за успешното завършване цялостния вид на градския център на областния град.

От пресцентъра на областната администрация уточняват, че вследствие на активната дейност на Областния управител на Разград тази година бяха осигурени средства и за довършването на строежа новата църква "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" в град Разград.

С днешното постановление на Министерския съвет са отпуснати и 1 047 000 лева за ремонт на улична мрежа в селата Трапище, Ловско и Сейдол, община Лозница, както и 150 000 лева за основен ремонт на сградата на Народно читалище "Напредък - Юпер 1915 г." в кубратското село Юпер, се посочва още в съобщението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

350 бона приблизително ще влязат в касата на "Левски" от дербито с ЦСКА-София. Парите са от продадените билети и карти за мача. Двубоят е днес от 14,45 ч. на Националния стадион. Феновете на "сините" изкупиха предвидените за тях пропуски в секторите "А" и "Б". Тези за централната трибуна свършиха първи. Тяхната цена бе между 15 и 30 лв

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й