Реставрират джамията "Ибрахим Паша" в Разград

https://www.24chasa.bg/region/article/8014445 www.24chasa.bg

Започва реставрацията на джамията "Ибрахим Паша" в Разград, съобщиха от областната администрация. С постановление на Министерския съвет е отпусната първата част от средствата за ремонта на храма - 30 процента авансово плащане по договора с избрания изпълнител, представляващи 712 450 лева.

Със свое решение от март тази година правителството възложи на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на разградската джамия. За целта беше разработено техническо задание, което бе одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Министерството на културата. След проведена тръжна процедура за изпълнител на обществената поръчка за реставрацията на храма е избрана търговищка фирма, припомнят от областната администрация. Гюнай Хюсмен е връчил днес възлагателно писмо на управителя на фирмата Тошко Райчев за стартиране на строително-монтажните работи.

Джамията "Ибрахим паша" е паметник на културата с категория "национално значение", а през 1973 г. е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата. Храмът е изграден през 17-и век и е един от най-красивите образци на тогавашната архитектура.

Областният управител на Разград изразява своята увереност, че реставрацията на храма ще допринесе за увеличаване туристическия потенциал на региона и за успешното завършване цялостния вид на градския център на областния град.

От пресцентъра на областната администрация уточняват, че вследствие на активната дейност на Областния управител на Разград тази година бяха осигурени средства и за довършването на строежа новата църква "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" в град Разград.

С днешното постановление на Министерския съвет са отпуснати и 1 047 000 лева за ремонт на улична мрежа в селата Трапище, Ловско и Сейдол, община Лозница, както и 150 000 лева за основен ремонт на сградата на Народно читалище "Напредък - Юпер 1915 г." в кубратското село Юпер, се посочва още в съобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Остро недоволство от поведението и приказките на Бойко Борисов изрази шоуменът и политик Слави Трифонов. Във Фейсбук Дългия яростно коментира поведението на премиера от последните дни: Я не ми се карай! Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така, предполагам, е с всеки българин

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила