Тежка 2020-а за брокерите, 2000 заключени жилища в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8029187 www.24chasa.bg
В Пловдив продължава да се строи, но търсенето намалява СНИМКА: Радко Паунов

Който иска да купува, да изчака догодина, съветват специалисти по имоти

Трудна година за пловдивските брокери прогнозират специалисти по имоти. Над 2000 новопостроени жилища стоят заключени в града на тепетата и няма купувачи. В същото време продължава да се строи бясно, а кризата вече се задава.

"Цените удариха тавана, но търсенето намалява. Пловдив не е София", казва арх. Тодор Абаджиев, който също строи. По думите му в столицата има чужди инвеститори, които си купуват апартаменти, докато във втория град процентът им не бил сериозен.

Според него досега предимно млади семейства, дошли от други райони на страната да търсят препитание, си вземали жилища със заеми. Но и те вече намалели. В същото време много от предприемачите консумирали големи кредитни позиции, което криело риск за самите тях.

За намаленото търсене на апартаменти в Пловдив говори и главният архитект на район "Северен" Михаил Богданов. Той смята, че над 2000 чакат своите собственици, но интересът е вял. Същевременно предприемачите бързали да строят, защото към края на 2020 г. се очаквало още да паднат цените. В момента най-евтините са между 650 и 700 евро на кв. метър, а тристайни под 900-1000 евро не могат да се намерят.

За криза на имотния пазар в Пловдив предупреждава и арх. Абаджиев. Според него в Германия вече се усещала, неминуемо щяла да дойде и при нас. Той посочи, че липсата на интерес към новите жилища се дължала на различни фактори. "Или локацията не е добра, или цената, или самото разпределение на помещенията. Има апартаменти, които гледат в промишлените халета в южната индустриална зона и в северната към гара Филипово", каза той. Едно от добрите места бил район "Западен", който ударно се презастроява.

"Ако някой иска да купува, по добре да изчака началото на 2021-ва, когато се очаква цените да се върнат на предишните нива между 500 и 600 евро за кв. м. Дори имаше предлагане и за 420 евро", припомни арх. Михаил Богданов.