Кирчо Васев и Кристиян Шкеров извадиха кръста от река Блато в град Костинброд и село Петърч

https://www.24chasa.bg/region/article/8043086 www.24chasa.bg

И тази година в община Костинброд по традиция се почете празникът Богоявление (Йордановден). Силни и смели мъже от град Костинброд и село Петърч скочиха в студените води на река Блато. Според легендата на Богоявление или Йордановден и според библейската легенда, Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден се извършва освещаване на водата.

Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста започна в 11:00 часа в Първи район, гр. Костинброд. След службата в храм „Св.Св.Кирил и Методий“, отец Дамян и отец Серафим направиха Богоявленски водосвет /водосвет на водата/ и отслужиха литургия. Малко по-късно отец Дамян хвърли кръста във водите на река Блато.

Кирчо Васев, Деян Бисеров, Асен Петров, Виктор Танев, Светослав Цаков, Георги Асенов, Благовест Георгиев, Мартин Минев, Александър Киров, Васил Кръстанов и Кристиян Георгиев бяха престрашилите се смели мъже от град Костинброд, хвърлили се в ледената река в Първи район, гр.Костинброд.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година!

На Йордановден 2020 година, кръста се извади от Кирчо Васев - жител на град Костинброд.

На празника в град Костинброд присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС- Костинброд и Анастасия Попова, Анелия Велева, Кристина Александрова и Даниела Ангелова- общински съветници.

Г-н Младенов осигури на всички младежи бели ризи, а на извадилия кръста подарък - българско знаме. За настроението на стотиците посетители на днешния празник се погрижи НЧ”СВ.Св. Кирил и Методий-1890”, заедно с деца от Второ ОУ”Васил Левски”.

В село Петърч празникът беше организиран от кмета г-н Борислав Борисов. Там четирима смели мъже се пребориха за кръста, хвърлен от отец Желязко Симонов. В ледената река скочиха Петър Георгиев, Кристиян Шкеров, Борислав Войнов и Мариян Младенов- общински съветник в община Костинброд. Здрав и силен през цялата година в село Петърч ще е Кристиян Шкеров.

Инж.Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд присъства на хвърлянето на кръста в 11.00 часа, в село Петърч, а малко по- късно се присъединиха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд и д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд.

Честито на извадилите кръста Кирчо Васев и Кристиян Шкеров! Бъдете здрави и щастливи през цялата 2020 година!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабна акция на полицията в София за контрол на спазването на мерките за извънредното положение заради разпространението на коронавируса, предаде националното радио. Към 21 часа са спецчсти на полиция и жандармерия бликираха столичните ромски гета в кварталите - "Христо Ботев", "Факултето" и част от "Орландовци" Изграждат се

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки