Емилия, Питър и Миша ще докарат червеногушите гъски на Шабленското езеро

https://www.24chasa.bg/region/article/8045612 www.24chasa.bg
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Със застудяване на времето на Шабленското и Дуранкулашкото езеро се очакват ята от световнозастрашения вид червеногуши гъски. Сред тях са и маркираните с предаватели от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, съобщи пред БТА Свилен Чешмеджиев от дружеството. Той е национален координатор за предстоящото преброяване за зимуващите водолюбиви птици у нас.

В дните между 9 и 12 януари пет екипа от експерти и доброволци на БДЗП ще проследят колко птици от световната популация на червеногушата гъска ще намерят убежище в зимния си дом - защитените зони по Северното Черноморие.

Очакваме в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс да долетят Емилия, Питър и Миша, от които за последно уловихме сигнали в Югоизточна Румъния, добави експертът в БДЗП Николай Петков, който е и ръководител на проекта "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска" по програмата на Европейския съюз "Life". По думите му по прелетния път от Арктика следите на част от десетте птици с предаватели са изгубени и може би някои са станали жертва на ловци.

Снимка: Пиксабей
Снимка: Пиксабей

Ако студената вълна продължи и водоемите в Северна Добруджа замръзнат, червеногушите гъски ще долетят до дни в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, смятат експертите.

В последните години най-голяма численост от вида бе установена през март 2018-а, когато в района кацнаха 30 000 екземпляра, припомня Николай Петков.

При предстоящото зимно преброяване ще се събира информация и за зимуващите пойни и тундрови лебеди, които също се срещат в Приморска Добруджа. С преброяването, което ще обхване повече от 200 влажни зони в цялата страна, ще може да се оцени състоянието на популациите на наблюдаваните птици, обитаваната среда, както и опасностите, които ги застрашават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из