1000 лева глоба за адвокатка по делото за хашиша, открит в Мировяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/8051358 www.24chasa.bg
Пакетите с хашиш са прехвърлени в открито море от дървен кораб на "Оушън лайън"

Глоба от 1000 лв. бе наложена на адвокатка, която повече от 4 г. защитава трима от 8-те подсъдими по делото за трафик на 14,5 тона хашиш с кораба "Оушън Лайън" през 2012 г.

Санкцията бе наложена, тъй като тя не се яви на заседание в спецсъда. "Адвокатката не е посочила уважителна причина за неявяването си", мотивира се съдът.

Глобата може да се обжалва пред апелативния специализиран съд и да бъде отменена, ако юристката представи документи или други доказателства, че е била възпрепятствана да присъства по служебни или лични причини.

Част от подсъдимите се отказват от досегашната си защита, стана ясно в съда, който отложи делото. До следващото заседание на 6 февруари те могат да ангажират нови адвокати. Има и друга възможност - да подадат молби за назначаване на служебни защитници.  

Делото е в спецсъда от есента на 2015 г. Хашишът пристига от Мароко на бургаското пристанище през юни 2012, а после е откаран с камиони в софийското с. Мировяне. Трафикът е разкрит, след като част от пакетите са открити в автомобил на видинския ферибот на път за Белгия.

Първоначално подсъдимите бяха 10 души, но двама от тях вече не са между живите. Единият Борислав Петков - Бобъра, бе убит на 11 февруари 2017 г., а другият почина от тежко заболяване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари