Варненски адвокат влиза в затвора за 7 г., конфискуват имуществото му

https://www.24chasa.bg/region/article/8057004 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

7 години затвор и конфискация на имуществото е присъдата на 30-годишен юрист от Варненската адвокатска колегия. Състав на Варненския районен съд го призна за виновен за участие в престъпна схема за измами, като още в съдебната зала промени мярката му за неотклонение от парична гаранция, която бе 10 000 лв., в задържане под стража. Отнети са и адвокатските му права.


Мирослав Антонов "завъртял" схемата си още през 2015 година. Той успял да заблуди клиентите си, че като адвокат, в качеството се на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти.

За целта получил съответни пълномощни и сключени договори за правна защита и съдействие да извършва правни действия от тяхно име и за тяхна сметка, като взел и пари на ръка, с които трябвало да закупи имоти.

В действителност обаче адвокатът не е участвал в нито една публична продан, като в част от случаите въобще не е имало изпълнителни дела, а в други не е имало публична продан. След като взел парите, той убеждавал клиентите си, че е спечелил съответната публичната продан и да очакват въвод във владение на имота.


Пострадали от престъпната схема на бившия адвокат са тринадесет души. За да поддържа заблуждение у тях, че активно изпълнява адвокатските си задължения по сключените договори за правна защита, той им показвал документи за извършени парични преводи, постановления за възлагане на недвижим имот и молби от негово име, които документи не отговаряли на обективната действителност.


Цялостната престъпна схема се развила в периода от 02.06 2015 г. до 16.02. 2017 г., като е причинил имотна вреда за 505 623,09 лева. В тази връзка и повдигнатото обвинение включва в себе си и квалифициращи обстоятелства, а именно "особено големия размер на причинената имотна вреда на клиентите, престъпното деяние представлява особено тежък случай и е извършено в условията на продължавано престъпление". Следва да се отбележи, че той е бил лишен от адвокатски права още на 14.10.2016 г., но е прикрил тази информация от доверителите си и е продължил да мами.


Разследването в хода на досъдебната фаза е приключило в сравнително кратък период от време. Според статистиката повдигнатото обвинение и съответно произнесената присъда на РС-Варна, са прецедент в съдебната практика, тъй като до настоящия момент не е имало такъв особено тежък случай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца