Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

https://www.24chasa.bg/region/article/8063423 www.24chasa.bg
Новият завод край Куклен

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май т.г. край Куклен, научи "24 часа". Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка.

В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка. Инвеститорът има три фабрики в Мюнхен, Щутгарт и Турция и изнася в над 60 държави. Тъй като е от клас А, кабинетът е отпуснал на община Куклен 313 469 лева за инфраструктурата около промишления обект.

"Там ще се направят канализация и две улици. Вече подписахме договор за строителство. Ако времето се задържи хубаво, започваме в края на януари", обясни главният инженер на Куклен Тодор Лозанов.

Още две големи турски компании преговарят в момента за закупуване на парцели край Куклен.

"Едната е водеща в областта на логистиката, а другата възнамерява да вдигне фабрика за металообработващи машини", уточни инж. Пламен Панчев от "Тракия икономическа зона". По думите му районът от около Куклен се превръща в атрактивна дестинация за инвеститори, тъй като разполага с удобни връзки - има излаз на разширеното Асеновградско шосе и е близо до летището. В зоната вече са построени няколко завода. Лентата на последния, който е на голяма турска фирма, бе прерязана през ноември м.г. от премиера Бойко Борисов. В него се произвеждат фарове за световно известни марки автомобили. За да решат проблема с недостига на кадри, в "Тракия икономическа зона" са създали професионален учебен център, където работници и служители от предприятията в Пловдивския регион повишават квалификацията си.