2018-а: 5 деца ядат от една паничка, ходят боси по студа. 2020-а: мечтаят всички да учат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8063630 www.24chasa.bg
Веселин и Катя с две от дъщерите им СНИМКА: Любо Илков

- Социалните спасиха от мизерия семейството ми, казва Катя Стефанова от Нова махала

- С Веселин се събрали, когато била на 14 г., останали без работа, но нямали брак и затова не получавали помощи

Къщата в Нова махала, където живее многолюдното семейство.
Къщата в Нова махала, където живее многолюдното семейство. СНИМКА: Любо Илков

“Влязохме в една мизерна стая и заварихме пет малки деца да се хранят от една купичка, скупчени около ниска масичка. Децата бяха боси, нямаше отопление, а беше студена зима. Родителите не бяха там. Появиха се по-късно, явно предупредени от съседи за нашето посещение.”

12-годишният син на Катя и Веселин вече има и собствени барабани.
12-годишният син на Катя и Веселин вече има и собствени барабани. СНИМКА: Любо Илков

Това разказа за първата си среща преди 2 г. с петте деца на Катя Стефанова и Веселин Ковачев ръководителката на отдел “Закрила на детето” в Батак Мария Тренова.

Сега в къщата на многолюдното семейство в с. Нова махала е съвсем различно. Чисто и подредено, прилично обзаведени стаи, бумтят печки. Катя и Веселин и три от децата им ни посрещат усмихнати. Другите две са на детска градина и на училище.

“Бяхме много, много зле. Ако не бяха социалните работници,

не знам как

щяхме да

преживеем”,

казва 29-годишната Катя.

Преди 2 г. в отдел “Закрила на детето” в Батак получават сигнал от детската градина в Нова махала, че 6-годишно момиченце от селото не посещава задължителната предучилищна подготвителна група. Социални работници, учители и полицаи посещават жилището на семейството и се натъкват на ужасяващата мизерия.

“Самосезирахме се за всичките пет деца и започнахме незабавна работа със семейството, която не спира и до днес, ще продължи и в бъдеще. Единственото положително тогава беше видимата емоционална връзка между родители и деца, която я има и сега. Ако не се бяхме намесили, нещата щяха да продължат да се влошват”, обяснява Мария Тренова.

Тогава става ясно, че родителите нямат лични документи и се водят по постоянно местоживеене в различни населени места. Майката - в ракитовското градче Костандово, където е родена, а бащата - в Нова махала. Това не позволявало да бъдат регистрирани в социалните служби и да получават системна социална помощ.

Веселин и Катя нямали брак и той не е припознал децата, въпреки че е техен биологичен родител. Двамата обясняват това с постоянна липса на пари. Катя признава, че не пращали трите деца на детска градина, защото

вече били

натрупали дълг

от 150 лв. от неплатените такси.

С помощта на кмета на Нова махала Ерхан Саатчъ, който по признанието на социалните работници им оказва постоянна и адекватна помощ, Катя и Веселин получават лични документи и са регистрирани - майката в “Социално подпомагане”, а бащата в Бюрото по труда. Към онзи момент двамата са безработни, без всякакви доходи и едва успяват да се грижат за 5-те си деца - две момченца, тогава на 10 и 2 години, и три момиченца на 8, 6 и 4.

Жител на Нова махала плаща задължението към детската градина, а

учителките

събират дрехи

и обувки

за децата. Веселин е назначен на почасова работа в местна дървопреработвателна фирма. Осигурени са и дърва за огрев на семейството.

“Сега трите по-големи деца на Катя и Веселин ходят на училище, редовни са, справят се добре и се включват в извънкласните дейности. Двете най-малки редовно посещават детската градина. Следим непрекъснато развитието им и сме в постоянен контакт с учителите и родителите, разказва Мария Тренова.

“Много сме добре и благодаря за това на “Закрила на детето”. Нямаме никакви проблеми. Имаме си всичко, което ни трябва, за да живеем.

Облечени сме,

имаме храна,

топло е

От нищо не се лишаваме. Но най-важното е, че децата ни имат всичко, както другите деца от селото”, обяснява Катя.

Двамата с Веселин се гордеят с най-голямото си дете - 12-годишния им син, който преди две години в училището започва да се учи да свири на барабани. Станал много добър. Желанието им е момчето да продължи да се занимава с музика, затова преди година

му купили

барабани - да

се упражнява

и вкъщи

“Искаме и ще направим всичко нашите деца да продължат да учат и да имат образование, а не да са като нас”, декларира бащата Веселин.

Двамата с Катя се събрали, когато тя била едва на 14 г., а той на 19. Едно подир друго се появили и децата, но липсата на работа и пари обрекла семейството на постоянна мизерия. Родителите признават, че често замръквали гладни в миналото, за да има с какво да нахранят децата си. Нещата коренно се променят, когато от Агенцията за социално подпомагане започват да работят с тях.

И в момента

Веселин и Катя

са безработни,

но получават около 700 лв. месечно социални помощи. Твърдят, че парите са им достатъчни, справят се и живеят нормално. Бащата всеки месец отработва по 14 дни към кметството в Нова махала, за да не загуби семейството му социалните придобивки. Убеден е, че с помощта на кмета Ерхан Саатчъ отново ще си намери работа.

“Най-трудно в нашата работа е да се изгради доверие между нуждаещите се и социалните работници. Хората в нужда да повярват, че ние сме при тях, за да им помогнем реално в тежките ситуации, в които са изпаднали. Тогава резултатите са видими и изключително добри, както е със Катя и Веселин, и петте им деца”, убедена е Мария Тренова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца