Предлагат безплатните градини и млечната кухня да борят демографската криза в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/8065871 www.24chasa.bg

След седмица предстои публичното обсъждане на Бюджет'2020 в Силистра. Общинските съветници от БСП са направили предложение до кмета на Общината и до местния парламент за отделяне на над 300 000 лв., с които да се бори демографската криза в района. Тяхното искане е да бъдат предвидени допълнително средства в размер на 100 хил.лв. за децата от 6 м. до 3 г., ползващи услугата на Детска млечна кухня, също така да се предвидят 130 000лв. за покриване разходите за храна за децата от III от IV група – задължително обучение /615 деца/, както и да бъдат заложени 100 000 за стимулиране на родители и семейства от Община Силистра с еднократна помощ от 1000 лв. при раждане на второ и трето дете.

В докладната записка съветниците посочват, че за последните пет години населението в Силистренска община е намаляло с повече от 3 000 души или средно с по 600 човека на година. Статистическите данни показват, че Общината е застрашена от обезлюдяване.

Ако не се вземат адекватни и спешни мерки за стимулиране на раждаемостта, за подкрепа на децата и младите семейства и родители, рискуваме в следващите години от Силистра да емигрират и малкото останали млади хора, казват още вносителите на предложението.Една от тях Светлана Великова, сподели, че се надява управляващите да имат политическата воля и да приемат идеята.

Предлагат безплатните градини и млечната кухня да борят демографската криза в Силистра

През 2019 г. в трите АГ-отделения в Силистренско са родени 983 бебета. Най-много са новородените в Тутракан – 484, от които 13 двойки близнаци. С 28 повече от 2018 г. – 348, от които 4 двойки близнаци, са родените в силистренската болница. Увеличение регистрира и болницата в Дулово, където са родени 151 деца, с пет повече от 2018 г.

Предлагат безплатните градини и млечната кухня да борят демографската криза в Силистра

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал