18 деца са сред дарителите на библиотеката в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/8069845 www.24chasa.bg
Децата от ЦДГ „Радост“ на посещение в библиотеката
Децата от ЦДГ „Радост“ на посещение в библиотеката

Близо 6000 посещения през изминалата година отчитат в Градската библиотека в Елена, при които са раздадени 10 000 книги на 346 читатели, половината от които са ученици. За поредна година анализът сочи, че жените четат двойно повече от мъжете.

През 2019 г. фондът на библиотеката е обновен с 354 книги, като 222 са от дарители. Сред тях са издателствата r книжарница“, а най-много книги са оставили Тодор Николов и Даниела Николова-Иванова, синовете на която от малки подаряват най-новите си книги.

На най-малките читатели са раздадени 1200 книги, а чрез инициативата „От деца за деца“ фондът на Детския отдел се обновява чрез дарените от малчуганите книжки. Сред дарителите за миналата година са 18 деца и тяхната учителка Коска Добрева от четвърта група на ЦДГ „Радост“ в Елена. Дарението стана по време на традиционното посещение „Коледа в библиотеката“ с програма от малчуганите и украсяване на елхата в Детския отдел.

„От няколко години провеждаме анонимна анкета, въз основа на която подобряваме и развиваме нашата работа с читателите -  споделя Татяна Бонева, библиотекар и отговорник за библиотечната дейност. -Близо 90% от закупените книги са по тяхно искане. За целта обособихме няколко места за записване на търсените заглавия. Постоянно се поддържа и кът „Вземи, без да връщаш“, където читателите оставят стари книги, за да могат други да ги ползват. С ученици от Беброво и Майско работим по програмата „Твоят час“. Традиционен стана празникът на приказката, с подредени витрини „Да си спомним за…“ отбелязваме бележити дати и личности."

През 2011 г. в библиотеката е инсталирана компютърна техника по програма „Глоб@лни библиотеки – България“, а от 2016 г. процесът на раздаване и завеждане на книги става по електронен път.

Градската библиотека в Елена е създадена през 1863 г. с учредяването на читалище „Напредък“, в чиято сграда е разположена и до днес. Разполага с близо 60 000 тома фонд. Преди четири години тя бе основно ремонтирана и обновена заедно с градското читалище по проект на Програмата за развитие на селските райони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански