Няма опасност от воден режим в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/8071237 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Няма опасност от воден режим в Монтана. В язовир "Среченска бара" имa 11 милиона и 300 хиляди кубика вода при максимален обем 15, 5 млн куб.метра. Това съобщи управителят на Ви К Монтана инж. Валери Иванов. Според него дружеството в Монтана се намира в златната среда на фона на останалите в страната.

75-80 процента от водопреносната мрежа заедно с кмета Златко Живков са сменени с полиетиленови тръби в гр.Монтана. До 2021 година в реконструкция и водоснабдяване ще бъдат инвестирани 4 милиона и 800 хиляди лева, както е по инвестиционната програма в бизнес плана на дружеството. Предприемат се мерки да се намалят течовете и загубата на питейна вода, което е около 70 процента. Съвместно с РЗИ се осъществява постоянен мониторинг на качеството на питейната вода.

МВР проверява бизнес плана и организацията в дружеството, потвърди зам.-директорът на ОД на МВР – Монтана комисар Мишонов. Успокоение за гражданите внесе и кметът на Монтана. Според него и при суха зима вода ще има. През лятото водата не достигаше в село Долна Вереница.

“Водоснабдяване и канализация”ООД Монтана поддържа, експлоатира и стопанисва водоснабдителните и канализационни мрежи, системи, съоръжения и пречиствателни станции на територията на област Монтана в 105 населени места в 10 общиини. Населението ползващо услугата водоснабдяване е 108 000 жители, а услугата отвеждане на отпадните води - около 58 000. Във фирмата работят 360 специалисти, работници и служители, чиято ежедневна отговорна работа е да обслужват системата на водоснабдяване и канализация, да осигуряват питейна вода и пречистване на отпадни води за цялото население в областта.
ВиК- Монтана е 51 процента собственост на държавата и 49 процента общинско дялово участие.

Дружеството е разделено на 9 технически района, които стопанисват, поддържат и експлоатират ВиК мрежите на населените места.

Разнообразният релеф на територията на региона (планински, полупланински и равнинен), климатичните условия, наличните водни ресурси и хидрогеоложката картина са основните фактори, довели до изграждането на почти всички видове водопроводни съоръжения за добиване и транспортиране на питейна вода.

В експлоатация са 192 броя водоизточници.

Дружеството стопанисва и управлява хидровъзел “Среченска бара”. Язовирът е изграден като годишен изравнител. От него се водоснабдяват 22 населени места в област Монтана, в т.ч. градовете Монтана, Вършец, Берковица, както и гр. Враца и други населени места от област Враца.

Към язовира има изградени помпена и пречиствателна станции.

От тази година влязоха в сила нови цени на водата, които са под социално поносимата стойност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и