Няма опасност от воден режим в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/8071237 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Няма опасност от воден режим в Монтана. В язовир "Среченска бара" имa 11 милиона и 300 хиляди кубика вода при максимален обем 15, 5 млн куб.метра. Това съобщи управителят на Ви К Монтана инж. Валери Иванов. Според него дружеството в Монтана се намира в златната среда на фона на останалите в страната.

75-80 процента от водопреносната мрежа заедно с кмета Златко Живков са сменени с полиетиленови тръби в гр.Монтана. До 2021 година в реконструкция и водоснабдяване ще бъдат инвестирани 4 милиона и 800 хиляди лева, както е по инвестиционната програма в бизнес плана на дружеството. Предприемат се мерки да се намалят течовете и загубата на питейна вода, което е около 70 процента. Съвместно с РЗИ се осъществява постоянен мониторинг на качеството на питейната вода.

МВР проверява бизнес плана и организацията в дружеството, потвърди зам.-директорът на ОД на МВР – Монтана комисар Мишонов. Успокоение за гражданите внесе и кметът на Монтана. Според него и при суха зима вода ще има. През лятото водата не достигаше в село Долна Вереница.

“Водоснабдяване и канализация”ООД Монтана поддържа, експлоатира и стопанисва водоснабдителните и канализационни мрежи, системи, съоръжения и пречиствателни станции на територията на област Монтана в 105 населени места в 10 общиини. Населението ползващо услугата водоснабдяване е 108 000 жители, а услугата отвеждане на отпадните води - около 58 000. Във фирмата работят 360 специалисти, работници и служители, чиято ежедневна отговорна работа е да обслужват системата на водоснабдяване и канализация, да осигуряват питейна вода и пречистване на отпадни води за цялото население в областта.
ВиК- Монтана е 51 процента собственост на държавата и 49 процента общинско дялово участие.

Дружеството е разделено на 9 технически района, които стопанисват, поддържат и експлоатират ВиК мрежите на населените места.

Разнообразният релеф на територията на региона (планински, полупланински и равнинен), климатичните условия, наличните водни ресурси и хидрогеоложката картина са основните фактори, довели до изграждането на почти всички видове водопроводни съоръжения за добиване и транспортиране на питейна вода.

В експлоатация са 192 броя водоизточници.

Дружеството стопанисва и управлява хидровъзел “Среченска бара”. Язовирът е изграден като годишен изравнител. От него се водоснабдяват 22 населени места в област Монтана, в т.ч. градовете Монтана, Вършец, Берковица, както и гр. Враца и други населени места от област Враца.

Към язовира има изградени помпена и пречиствателна станции.

От тази година влязоха в сила нови цени на водата, които са под социално поносимата стойност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата