Кметът на Берковица посрещна ученици по повод ромската Нова година

https://www.24chasa.bg/region/article/8071415 www.24chasa.bg
Снимка: Авторът

По повод празника, днес, 14.01.2020 година, възпитаници на 4 ОУ „Георги С. Раковски“ – Берковица бяха приети в Общинска администрация, за да сурвакат за здраве и благополучие кмета на Община Берковица - г-жа Димитранка Каменова.

С традиционни сурвачки в ръце, малчуганите пожелаха здраве и благоденствие през Новата година.

От своя страна г-жа Каменова зарадва всички деца с железни парички и подаръчета и им пожела да бъдат любознателни и старателни ученици.
Развълнувани и въодушевени от срещата, децата непринудено и емоционално разказаха на г-жа Каменова за традициите и обичаите, свързани с днешния празник, споделиха своето задоволство от проектите, които се изпълняват в училището им и радостта си от участието в различните видове дейности, изразиха желание за повече възможности за спортуване. Продиктувано от споделеното, Кметът на Община Берковица – г-жа Каменова, с грижа и внимание към нуждите и интересите на децата, се ангажира с изграждането на нова спортна площадка за подрастващите.
На 14 януари ромската общност отбелязва Ромската Нова година - един от най-големите и най-почитани празници от всички роми, наричан още Василица, Васильовден или Банго Василий.

Ромският празник започва още от 13-ти януари, когато цялото семейство се събира около трапезата, на която задължително има птиче месо, баница с късмети, питка, вино, ракия и сърми. В полунощ настъпва Новата година, а задължителен обичай е сурвакането.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата