Максимални глоби за стопани с прасета в задния двор във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/region/article/8073680 www.24chasa.bg
Максимални глоби за стопани с прасета
в задния двор във Великотърновско
СНИМКА: Pixabay

Служителите на Българска агенция по безопасност на храните да извършат проверки на всички обекти, тип „заден двор“, във всички населени места на област Велико Търново. При установяване на нерегламентирано отглеждане на прасета ще бъдат издавани актове за нарушения и ще се налагат глоби в максимален размер. Това реши във връзка с усложнената ситуация с Африканската чума Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации. Проверките ще продължат целогодишно, уточняват от пресцентъра на областния управител.

Директорът на ОДБХ д-р Станимир Спасов запозна членовете на Комисията с актуалната ситуация в областта относно заболяването Африканска чума по свинете. Той информира, че на територията на област Велико Търново в минимална степен се отглеждат домашни свине и липсата на възприемчиви домашни животни води и до липса на регистрирани случаи при тях. При дивите прасета се установяват носители на вируса.

Д-р Спасов запозна членовете на Комисията със заповед на Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните за забрана на движението на живи животни с произход от територията на страната.

Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на област Велико Търново реши още да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки. Всички кметове трябва да сформират постоянни комисии за определяне на площадки за загробване на животни.