ТЕЦ-Перник: Завишените нива на серен диоксид са основно от битовото отопление

https://www.24chasa.bg/region/article/8074063 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

Завишени нива на серен диоксид във въздуха в Перник. За това съобщиха от Регионалната екоинспекция, предупреждавайки хората и децата да не излизат от домовете или работните си места. Стойностите на серния диоксид в града в 5 сутринта са били 999 микрограма на кубичен метър, при норма от 500.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република", към "Топлофикация Перник" АД.

Превишенията са регистрирани тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност е 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч. Веднага са информирани населението и отговорните институции, като нивата продължават да се следят, предаде БНТ.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни хора, хора с астма, сърдечно съдови или хронични белодробни заболявания, заради което е добре хората да бъдат уведомени и да предприемат превантивни мерки, поставяне на шалове или маски за лицето, когато им се налага да излизат навън. Децата в училищна възраст са предупредени да не излизат навън. Към настоящия момент нивата спадат, но все още сме над алармения праг за информиране на населението. В последната стойност, която е регистрирана на автоматичната станция в 11.00 часа е 620,59 мкг/м3, коментира Аделина Стоянова, директор Дирекция Контрол и превантивна дейност РИОСВ - Перник.

Не сме ние причината пикът да е толкова. Прагът е надскочен почти два пъти. Проблемът идва основно от битовото отопление, което е на твърдо гориво в града. Нямаме големи възможности да намаляваме мощностите, помолиха ни, ние направихме каквото може, но и да спрем ТЕЦ-а, ситуацията няма да се промени в града. Измерването не е при нас, измерването е в центъра на града, това е точка, която е на 6 км от нас. Това, което се вижда от мониторинговата система, която мери в реално време концентрацията на газове, ние сме под позволената норма в момента. Не казвам, че не емитираме, но не сме ние причината да е стойността пикова, заяви Любомир Спасов - директор на Топлофикация Перник.

РИОСВ - Перник е дала предписание на ТЕЦ-Перник за намаляване на мощностите, акато причина за високите нива за серен диоксид се посочва неблагоприятните условия - безветрие и гъста мъгла.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко