ТЕЦ-Перник: Завишените нива на серен диоксид са основно от битовото отопление

https://www.24chasa.bg/region/article/8074063 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

Завишени нива на серен диоксид във въздуха в Перник. За това съобщиха от Регионалната екоинспекция, предупреждавайки хората и децата да не излизат от домовете или работните си места. Стойностите на серния диоксид в града в 5 сутринта са били 999 микрограма на кубичен метър, при норма от 500.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република", към "Топлофикация Перник" АД.

Превишенията са регистрирани тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност е 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч. Веднага са информирани населението и отговорните институции, като нивата продължават да се следят, предаде БНТ.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни хора, хора с астма, сърдечно съдови или хронични белодробни заболявания, заради което е добре хората да бъдат уведомени и да предприемат превантивни мерки, поставяне на шалове или маски за лицето, когато им се налага да излизат навън. Децата в училищна възраст са предупредени да не излизат навън. Към настоящия момент нивата спадат, но все още сме над алармения праг за информиране на населението. В последната стойност, която е регистрирана на автоматичната станция в 11.00 часа е 620,59 мкг/м3, коментира Аделина Стоянова, директор Дирекция Контрол и превантивна дейност РИОСВ - Перник.

Не сме ние причината пикът да е толкова. Прагът е надскочен почти два пъти. Проблемът идва основно от битовото отопление, което е на твърдо гориво в града. Нямаме големи възможности да намаляваме мощностите, помолиха ни, ние направихме каквото може, но и да спрем ТЕЦ-а, ситуацията няма да се промени в града. Измерването не е при нас, измерването е в центъра на града, това е точка, която е на 6 км от нас. Това, което се вижда от мониторинговата система, която мери в реално време концентрацията на газове, ние сме под позволената норма в момента. Не казвам, че не емитираме, но не сме ние причината да е стойността пикова, заяви Любомир Спасов - директор на Топлофикация Перник.

РИОСВ - Перник е дала предписание на ТЕЦ-Перник за намаляване на мощностите, акато причина за високите нива за серен диоксид се посочва неблагоприятните условия - безветрие и гъста мъгла.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и