15 жилища са пострадали от взрива в блока във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/8074589 www.24chasa.bg
Часове след взрива блокът изглеждаше така. Снимка: "24 часа"

В блока във Варна, в който избухна взрив в понеделник, са нанесени щети на 15 жилища. Това заяви днес кметът на морския град Иван Портник.

Припомняме, че взривът стана в понеделник, на 13 януари, в жилищния блок в квартал "Владислав Варненчик". Той избухна около 4.30 ч. сутринта. Двама души загинаха, а 18 пострадаха. Все още не са готови експертизите, които трябва да покажат какво е причинило взрива, както и кой е загиналият в апартамента, който избухна.

По думите на градоначалника, от общо 36 апартамента, 30 са обитаеми. Портних уточни, че 14 от живеещите в блока вече са настанени в общински жилища.

Днес се очаква да бъде изписана и една жена от болницата, на която също ще бъде осигурен подслон, предаде БТА.

Кметът благодари на строителните фирми, които вече са подали ръка на пострадалите.

Започнало е разчистване на засегнатите апартаменти. Утре започват огледи и поетапното възстановяване на ВиК- и електрическата мрежа.

Първоначалните огледи показват, че няма сериозни нарушения по конструкцията на сградата, но ще бъде направена по-прецизна експертиза, каза още Портних. Той допълни, че пострадалите семейства могат да кандидатстват за финансова помощ от "Социални грижи" и от общината.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал