Морското училище пак харесвано, ремонтират общежитието

https://www.24chasa.bg/region/article/8075487 www.24chasa.bg

В Бургас започва ремонт на общежитието на Морското училище. То е много занемарено през годините, а модернизирането му се налагало заради нарастналия интерес към учебното заведение след като общината го придоби миналата година от държавата.

Реновирането на емблематичното бургаско училище бе обсъдено с кмета Димитър Николов, директора Христина Жабова и капитаните в училищното настоятелство.

Ремонтът ще се извърши поетапно като целта е базата да бъде готова за приема на първите възпитаници още през септември.

Проектът за модернизация на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" предвиждал и оборудване с две нови работилници и противопожарен тренажор. Те ще осигурят на бъдещите моряци практическото обучение по поддръжка и ремонт на корабните машини и механизми, работа с корабния такелаж и тренировки по обезвреждане на аварийно възникнали пожарни ситуации.

Търсел се варианти и за оборудване на училището с тренажор за базова морска подготовка, и с истинска спасителна лодка, на която да се обучават учениците.

На срещата с кмета била обсъдена и възможността част от подготовката на бъдещите моряци да бъде на истински ферибот, когато е на рейд в Бургаския залив, и на общинския кораб "Анастасия", който вози до острова. Обучението във вода на учениците пък ще се провежда в басейна в к-с "Меден рудник" или на "ОЗК Арена".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко