Осъдиха румънец, причинил смъртта на роднина на "Хемус" при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8075502 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Една година "лишаване от свобода", с тригодишен изпитателен срок, е наказанието на румънския гражданин Мирча-Костин Б., който се яви лично в съдебната зала на Шуменския окръжен съд днес. 26-годишният подсъдим бе лишен и от право да управлява МПС за срок от една година и половина. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Наказанието на причинилия пътнотранспортното произшествие на автомагистрала "Хемус" млад мъж, завършило със смъртта на негов роднина, бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие, с признаване на вина. Мирча Б. е с чисто съдебно минало и по време на катастрофата не е употребил алкохол.

По данни на прокуратурата, в управлявания от него автомобил на 1 юли 2013 г.,след почивка в България, пътували съпругата му, сестра му и нейният мъж с детето им. Край Нови пазар, в опит да заобиколи куче, румънският водач предприел маневри, но заради високата скорост, близка до максимално разрешената от 140 км/час, автомобилът излязъл от пътното платно и се преобърнал в канавка. Съпругът на сестрата на Мирча, бил най-тежко ранен. Той бил приет за лечение в шуменската болница, а впоследствие транспортиран в Букурещ, където починал на 29 юли.

По реда на международната правна помощ Окръжната прокуратура в Шумен изискала за нуждите на разследването в България протокола от аутопсията и извършената съдебномедицинска експертиза на починалия в резултат на тежката гръбначномозъчна травма мъж.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.