Зрелостници стават студенти още през февруари в Пловдивския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/8079067 www.24chasa.bg
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски".

12-класници могат да станат студенти в Пловдивски университет "„Паисий Хилендарски" още през февруари, ако се представят отлично на национално състезание по български език и литература, организирано от вуза.

Съревнованието ще се проведе на 1 февруари от 11 часа във Филологическия факултет и ще продължи 3 астрономически часа. Форматът му ще бъде много близък до този на държавния зрелостен изпит, съобщиха от вуза

Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които ще получат отлична оценка, ще могат да се запишат във Филологическия факултет още с подаването на документите през месец юни.

Те ще могат да избират една от следните специалности: българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история, български език и испански език, български език и немски език, български език и португалски език, български език и гражданско образование.
Участието в национално състезание по български език и литература ще бъде безплатно. В деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само личната си карта.
Кандидатите ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Класирането се прави по точки, които се приравняват в оценки от шестобалната система, закръглени до една десета (0,10), разясниха от университета.
При кандидатстване за специалност във Филологическия факултет на Пловдивския университет получената отлична оценка от състезанието ще бъде със статут на балообразуваща, като няма да зависи от успеха, който ще има зрелостникът на матурата (стига той да е положителен).
В рамките до 10 дни след провеждането на състезанието резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет.
Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 28 януари включително, а списъкът с регистрираните участници и разпределението им по зали ще бъде обявен на 30-и.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца