В средновековната църква "Св.Атанасий" в Арбанаси ще се служи за пръв път от десетилетия

https://www.24chasa.bg/region/article/8080236 www.24chasa.bg

Тази събота /18 януари/ църквата музей „Св. Атанас“ в Арбанаси ще посрещне поклонници за първи път от десетилетия насам. Ще бъде отслужена литургия по повод патронния празник на храма и почитането на Св. Атанасий Александрийски. Службата ще започне в 12,00 ч., а за времето ѝ входът в музейния обект ще е свободен.

Богослужението е първото от поредица от служби в средновековните църкви музеи в Арбанаси – „Св. Атанас“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“, „Св Архангели Михаил и Гавраил“ и „Рождество Христово“, свързани с храмовите им празници. Инициативата на кмета Даниел Панов бе подкрепена и получи съдействието на великотърновския митрополит Григорий.

Църквата музей „Св. Атанас“ е строена през XVII век, а изписването й продължава през следващите десетилетия. Изображенията са на сцени, свързани със св. Богородица – развит е пълният цикъл на Богородичния акатист, със св. Петка, св. Ирина, св. Екатерина, св. Анастасия, св. Атанасий Александрийски, св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Спиридон и др. Развити са циклите на Христовите страдания и на Великите празници.

В средновековната църква

Църквата
Църквата "сАтанасий" в Арбанаси СНИМКА: Дима Максимова