Ето за какво искат пари районните кметове в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8080289 www.24chasa.bg
Здравко Димитров излезе доволен от срещата с районните кметове.

- Ще ги подпомагаме при важни проекти, увери Здравко Димитров

Кои са важните проекти за районите на Пловдив и кои от тях приоритетно ще бъдат финансирани обсъдиха по време на работна среща кметът Здравко Димитров и кметове на 6-те района на Пловдив. В проектобюджета на общината е предвидено районите да получат по 300 000 лева допълнително от средствата за издръжка и заплати.

С тези средства всеки един от кметовете може да прецени за какво да бъдат използвани – улични и тротоарни ремонти, нови места за паркиране, спортни и детски площадки.
„Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, коментира след срещата кметът Здравко Димитров.
Най-важният проект за нас е през 2020 или 2021 г. да стартираме ремонта и обновяването на Градската градина, заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
„Проведохме много конструктивен разговор. Очакваме да има развитие в бюджетната рамка свързана с това, което може или не да се случи през следващата година в районите. Продължаваме да гледаме напред“, коментира кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той посочи, че най-важният проект е „Околовръстното шосе“, преасфалтиране на ул. „Съединение“.
„Реализацията и строителството на две детски градини са най-важните в момента за район „Южен“. Едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата ще се финансира от бюджета на общината, както и реконструкцията на ул. „Даме Груев“, заяви Костадин Язов, като подчерта, че ще се работи и по проектиране на други обекти. Той коментира, че ул. „Кукуш“, за която се планира разширение – две платна с по две ленти, най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара.
Запитан за сградата на Гарнизонна фурна Димитър Колев заяви, че при него има договор за събаряне на сградата, което е наложително, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна и с конструктивно проблеми. Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. Той уточни, че 350 000 лева са необходими само за събаряне на голямата сграда. „Реконструкцията ѝ може да струва повече от 2 млн. лв., а и гражданите, които живеят наблизо искат там да има парк“, обясни Колев.
В плановете на районната администрация са и разширението на парк „Ружа“, който е предпочитан за посещение или паркинг зад студентските общежития. Кметът на „Западен“ подчерта, че комисия за въвеждане в експлоатация ще огледа многоетажния паркинг в края на месеца.
Не е взето и окончателно решение за съдбата на строящата се сграда, в която да се помещава администрацията на район „Северен“. Строителството е замразено от няколко години, като количествено-стойностните сметки трябва да се актуализират. „С предоставените от Община Пловдив 300 000 лева ще можем да закърпим дупките по асфалта и тротоарите, където е необходимо, както и 1 детска площадка“, заяви кметът Стоян Алексиев, който съобщи, че ще бъдат реализирани и няколко големи проекта съвсем скоро в 4 микрорайона около бул. „Дунав“, свързани с подмяна на канализацията, осветлението, както и продължението на бул. „Северен“.
„Паркинг на стойност 500 000 лева планира кметът на район Източен Иван Стоянов. Той заяви, че кметът Здравко Димитров го е уверил, че към средата на годината ще има актуализация на бюджета и средствата може да бъдат отпуснати целево. „Желанието ни е да премахнем паважа по ул. „Славянска“, както и да подменим ВиК мрежата, изграждане на паркоместа на място на премахнатите гаражни клетки в кв. „Гладно поле“, „Каменица“, „Изгрев“.
„Имаме желанието да бутнем и голям брой незаконни постройки, особено, където се пречи за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони“, сподели още Иван Стоянов.
Предстоят регулярни срещи между кметът Здравко Димитров и районните кметове за изчистване на въпросът със стойността на финансовите средства, с които ще разполагат те през 2020г..

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко