Митрополит Николай сложи скеле на Гръцкото училище, започна голям ремонт

https://www.24chasa.bg/region/article/8082158 www.24chasa.bg
В средната част на сградата вече е монтирано скеле от основите до покрива. Снимка: 24 часа

- Ще  стане хубаво, имаме разрешение от министерството на културата, обясни владиката

За Божия слава го правим. Така пловдивският митрополит Николай даде старт на ремонта на бившето гръцко училище, което десетилетия стърчи на Джамбаз тепе недовършено. Вече е поставено скеле на бетонната сграда, която се извисява над скалите от южната страна на Трихълмието.
"Имаме проект, който е одобрен от министерството на културата, както и разрешение от пловдивския район "Централен", обясни владиката навръх Антоновден. Категоричен е, че ще довърши ремонтът и сградата ще се превърне в една от емблемите на Пловдив.
Той придоби сградата от Георги Гергов, който притежаваше горните два етажа. Първите две нива, които са каменен градеж върху скалите владиката откупи от реститутите Братанови след тежки преговори. Поискали за своя дял 750 000 евро. Митрополитът обаче бил непреклонен. "В България се плаща с левове", отсякъл той. И предупредил, че с никакви брокери няма да говори. Първоначално посредникът, нает от реститутите, дори посочил цена 1,5 млн. евро. Но от митрополията били категорични, че ще платят не повече от 750 000 лева. За целта взели кредит.
Запознати със сделката обясниха, че Братанови най-напред се пазарили църквата да им даде в замяна свой имот, но това се оказало невъзможно. Били посъветвани да не се чудят, а да продават на цената, на която владиката е съгласен. Казали им, че друг няма кой да им купи имота, защото притежават само първите два етажа от него и нямат директен достъп до входа на двора.
Владиката харесал бившето Гръцко училище, защото на метри е камбанарията на църквата "Св. Петка". Сградата е в груб строеж от началото на 80-те години на миналия век. Била е в активите на "Балкантурист". Навремето е проектирана за ресторантски комплекс. Но така си останала недовършена. Има серия критични публикации от 1984 г. в някогашния орган на ОК на БКП в. "Отечествен глас", че постройката стои като цирей на върха на хълма. Тогавашният председател на Окръжния народен съвет Стоян Кошулев отговорил, че за да се довърши, е нужна инвестиция от 1,5 млн. лева. До края на 90-те години имотът е част от капитала на "Стария Пловдив" АД, който Георги Гергов придоби чрез приватизация. "Той си е мой и затова реших да го даря на митрополията. Желанието ми е да построя там църква в памет на покойния ми баща", обясни миналата година бизнесменът.
За довършването на сградата се изискват огромни инвестиции. Митрополията възнамерява да ги набави чрез дарения. Желанието на владиката е един ден тя да бъде със статут на манастир и там да се извършва духовна дейност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал