Нови животни ще получат във втория засегнат от чумата свинекомплекс в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/8082930 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нови животни ще получат във втория засегнат от болестта Африканска чума свинекомплекс в Русенска област. Това съобщи в Русе на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия д-р Николай Ненов, който е началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните, предаде БТА.

Той уточни, че това е индустриалната ферма в село Бръшлен, в която преди около пет месеца бяха умъртвени по хуманен начин 41 000 прасета. Населването ще е с т.нар. сентинелни животни, които ще бъдат наблюдавани, и след известен период от време - изследвани за наличие на вируса.Ако не се установят положителни проби, населването с нови животни може да продължи.

Свинекомплексът в село Голямо Враново, който също бе един от засегнатите, зареди първи в областта със сентинелни животни - още към края на ноември миналата година. Д-р Ненов поясни, че резултатите от пробите са отрицателни и вземането на още животни във фермата ще продължи.

На заседанието стана ясно също, че няма установени нови случаи на болестта в Русенска област нито при диви свине, нито в свинекомплексите, които останаха незасегнати през миналата година и продължиха да работят. Проверки ще има в лични стопанства, за да се установи дали са взети прасета за отглеждане.

Болестта Африканска чума по свинете засегна през лятото на миналата година три големи индустриални ферми в Русенска област - в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Само в тях бяха умъртвени по хуманен начин над 85 хиляди прасета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца